Huvudmeny

2015-02-13 14:01

Studenter varnas för oseriösa förlag


Studenter har blivit kontaktade av ett förlag vid namn GlobeEdit Publishing. Ett förlag som är känt för att vara oseriöst och gärna vill tjäna pengar på studenters arbete. Var försiktig om du blir kontaktad av förlag som vill att du ska publicera din text.

Vanligtvis är den här typen av oseriösa publicister ute efter någon form av förskottsbetalning. I det här fallet erbjuder GlobeEdit att publicera texten gratis, problemet finns i kontraktet; som författare förlorar du rätten till ditt arbete och GlobeEdit kommer att sälja det till företag för att tjäna pengar. GlobeEdit är inte intresserad av vetenskaplig kvalitet, och de är inte intresserade av att du når fler läsare; de är snarare ute efter att begränsa tillgången till ditt arbete och gömma det bakom en form av Betalvägg. I regel är uppsatserna redan tillgängliga genom de digitala arkiv som finns på Sveriges lärosäten.

Vill du läsa mer om oseriösa eller tveksamma förlag - kolla in rapporten som vår bibliotekarie Pieta Eklund skrivit i ämnet eller läs alla inlägg i ämnet på bibliotekets blogg.

Text: Thomas Nyström