Huvudmeny

2015-02-27 07:29

Ska forska om barn med hemventilator


Åsa Israelsson-Skogsberg är ny doktorand vid Högskolan i Borås. Hon deltar i ett projekt som ska undersöka hur det är för barn och ungdomar som har hemventilator hemma. Även syskon och föräldrar ingår i studien.

Åsa Israelsson-Skogsberg – Jag är IVA-sköterska i grunden och har arbetat på Thorax-IVA på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De sista åren har jag varit forskningssköterska, då är man behjälplig i medicinska studier på kliniken, säger hon.

Hemventilatorprojektet startade för att allt mer vård flyttas från sjukhusen till hemmen. Berit Lindahl är projektledare. En ventilator är en respirator avsedd för hemmabruk och något mindre komplicerad än de respiratorer som används inom intensivvård. Vanliga orsaker till att barn och unga behöver ventilator är ofta medfödda missbildningar, neuromuskulära sjukdomar eller sjukdomar i andningsorganen.

De barn och ungdomar som Åsa Israelsson-Skogsberg ska studera bor och vårdas hemma så att de kan leva så vanliga liv som möjligt hemma, gå i skolan och vara delaktiga i samhället.

 Åsa sökte doktorandtjänsten för att börja något eget, lära sig mer och gå vidare inom ett ämne.

– Det verkar jättespännande att gå forskarutbildning .

Kultur och simning på fritiden

Åsa bor i Mölndal och har två barn som tävlingssimmar.

– Det blir mycket tid i simhallen på fritiden. Jag gillar också att läsa, se på film och träna.

Hennes tjänst är fördelad på 80% forskning och 20% undervisning. Forskarutbildningen kommer troligtvis ges av Linnéuniversitet.

Text: Anna Kjellsson

Text och bild: Anna Kjellsson