Huvudmeny

2015-02-23 07:00

Språngbrädan för framtida entreprenörer


Ridkläder… eller varför inte rymdkläder? Studenterna på Textil Produktutveckling och entreprenörskap jobbar med projekt där bara fantasin sätter gränser.

Andreas Larsson.

– Är du kreativ och driven så kan du verkligen få utlopp för det här. Jag har träffat många på skolan som både blivit vänner och som kan bli möjliga affärspartners, säger Andreas Larsson, som läser fjärde terminen av sex. 

I dagarna har hans grupp just presenterat sin moderna ridkavaj, deras bidrag till årets tema i kursen Textil innovation. Temat är ett samarbete med ridsportföretaget Hööks och landslagsryttaren Viktoria Carlerbäck.

Andreas Larsson
Ålder: 22
Bor: Borås
Gör: Läser fjärde terminen på Textil produktutveckling och entreprenörskap och jobbar extra på Oscar Jacobson.

För Andreas började klädintresset i högstadiet, det blev viktigt med rätt märken och bra passform. Snart bytte han luvtröjorna mot skjortor och kavajer och plötsligt hade han alldeles för många slipsar. Han gillar fina tyger och kostymer, och i framtiden jobbar han gärna med "luxuary brands". Andreas Larsson jobbar extra någon dag i veckan på Oscar Jacobson, vilket fungerar bra i kombination med utbildningen. 

– Ser man bara till att planera sin tid så går det att lösa. Jag gillar att jag kan tillämpa det jag lär mig i skolan direkt, säger Andreas Larsson.

På gymnasiet läste han ekonomi och spelade fotboll, och hade inga tankar på att jobba i klädbranschen. Han flyttade från hemstaden Sundsvall till Stockholm för att läsa på KTH, men ångrade sig ganska snabbt. Istället började han jobba i en klädbutik, och på det spåret är det. När Andreas började läsa på Textilhögskolan kände han direkt att det var rätt val.
– Att ha affärsmannaskap som första kurs var verkligen helt perfekt, det var väldigt inspirerande. Jag kan lätt jobba med det här hela livet.

Utbildning i projektform

Utbildningen är mer praktisk än han först trodde, i många kurser labbar studenterna ungefär halva tiden. Under första året lär de sig grunderna, och får en förståelse för hur lång tid produktionen tar.
– Vi har trikålabb, färgning och andra praktiska övningar. Man lär sig väldigt mycket av att se hur fibrerna spinns till exempel, och vad som är skillnad mellan ull och polyester. 

Andreas Larsson vill själv jobba med herrmode men berättar att utbildningen är bred.
– Det är inte bara en modeutbildning. Du kan jobba med allt ifrån möbeltextilier till brandfiltar senare. Man kan styra utbildningen åt det hållet man vill, säger Andreas Larsson.

Mycket av undervisningen bedrivs i projektform, där studenterna väljer vad de vill göra utifrån ett övergripande ämne. Andreas Larsson tycker att de uppmuntras att ta egna initiativ och utveckla projekt på fritiden. Ett sätt kan vara att starta eget företag som ett projekt i utbildningen. 
–  Det finns jätteduktiga lärare som du kan lära dig av, och en maskinpark som du har tillgång till dygnet runt, säger Andreas Larsson. 

Text: Lina Färm
Foto: Suss Wilén