Huvudmeny
Claes Lennartsson

2015-02-04 14:47

Vilka är vi och vart är vi på väg?


Claes Lennartsson, sektionschef, vill skapa en tydlig identitet för Sektionen för biblioteks- och informationsvetenskap. Då är det viktigt att inte fastna i gamla hjulspår.

Vi träffas på Textile Fashion Center eftersom han ska fotograferas – fönsterpartierna skapar ett härligt ljus. Claes Lennartsson verkar inte ha något emot miljöombytet.
– Rörselse kan ha fördelar, säger han och berättar om en uppväxt som startade och slutade i Ulricehamn med några stopp på vägen. Bland annat bodde familjen i Skaraborg och Karlskoga.
– Jag tror att det kan vara en anledning till att jag är öppen för förändring och har lätt att sätta mig in i nya sociala kontexter.

En gemensam bild
Nu, sedan några veckor tillbaka är han sektionschef. Ett stort ansvar och en uppgift han gärna undersöker närmare.
– Att ta tillvara på de ambitioner, kunskaper och viljor som finns på ett sätt så att det gynnar sektionen, akademin och högskolan i sin helhet. Det är så jag ser på min uppgift - att måla upp en gemensam bild.

Claes Lennartsson
Ålder: Fyller 53 i år
Bor: Kinnahult, Marks kommun. I ett gammalt väveri
Familj: 3 barn – åldrarna 16, 19 och 22
Fritid: Motion, natur och kultur, små utflykter och så barnen förstås
Gillar: Att läsa samhällsorienterad litteratur, och att ta ett dopp i Bohuslän
Har: Lärt mig segla i somras!
Läser: Alltid flera böcker på gång (som dessvärre sällan avslutas...). Just nu t.ex. Lanterna Magica (Bergman) och Digital Disconnect (McChesney). 
Är bra på: Skriva mail, haha 
Vill göra: Se mer av världen, både stad och land 
Vill inte: Skriva mail!
Vågar: Vi vet vad vi vågar när vi gör det! Viktiga val i livet är svåra...
Stolt över: Barnen, och att få vara med och utveckla BHS och Högskolan i Borås

Betydelsefullt med identitet
– Vilka är vi och vart är vi på väg? Vi är i stort sett samma människor som tidigare arbetade på Bibliotekshögskolan men vi ska inte motsvara den tidigare institutionen, det är ett nytt sammanhang nu.
Han poängterar att en viktig skillnad är varumärket Bibliotekshögskolan (BHS) och att det kan utnyttjas i flera sammanhang. Tillexempel i samarbete med IT- och lärarutbildningarna.
– Den nya organisationen kan tjäna syftet att det blir lättare att identifiera nya områden när nya gränsöverskridande samarbeten föds. 

Kommer medarbetarna märka skillnad nu när det finns en sektionschef på plats?
– Jag hoppas att det kommer upplevas annorlunda, det har en betydelse att vi nu utvecklar en tydlig ledningsstruktur. En osäkerhet i organisationen som successivt ersätts av en större tydlighet, det kommer ta lite tid.

Professions- och samhällsrelevans
Claes Lennartsson har tidigare arbetat som biträdande prefekt på Bibliotekshögskolan och som programansvarig för webbredaktörsprogrammet. Han har en gedigen erfarenhet inom området och flera tankar om vad som bör prioriteras.
– Vi behöver tydliggöra forskningsanknytningen av utbildningar och fortsätta att stärka professionsrelevansen. Vi behöver alltid fundera på vilket utbildningsinnehåll det är vi ska utveckla och tillhandahålla för att komma professionen och samhället till nytta. Hur kan vi ligga i framkant? Det är viktigt att vara omvärldsorienterade så att vi kan vara tidigt ute med nya profiler och så vidare.

Vad tänker du om 2015?
– Under det här året behöver vi landa i den nya organisationen och känna att alla funktioner och redskap är på plats. Att vi hittar nya kommunikationsvägar för att nå de mål vi har. Och då tänker jag framförallt på högskolans övergripande mål som ska omsättas och förverkligas i sektionen och akademins verksamhetsutveckling. 

Text: Rebecca Lindholm 
Foto: Suss Wilén