Huvudmeny
Anders Bohman

2015-01-07 15:55

Praktik på svenska ambassaden i Mexiko väntar


Anders Bohman har valt att lägga upp sina studier lite annorlunda – kurser och program på distans medan han bott utomlands. Just nu pluggar han magisterutbildningen i strategisk information och kommunikation vid Högskolan i Borås och snart väntar praktik på den svenska ambassaden i Mexiko.

Snabba till Anders Bohman
Ålder:
27
Studieländer:
Mexiko och USA, sen Frankrike, Tyskland och Tjeckien. Ja, och Sverige.
Bäst med utbildningen i Borås: Jag har haft stor nytta av kursen där vi förvandlade krångliga texter till lättlästa och strukturerade. Det är viktig kunskap, inte minst när man söker jobb.
Restips: Det vore ju dumt om jag inte säger Mexiko City. Det är fantastiskt, men alla stora städer där det finns mycket folk och rörelse lockar.
Nästa utmaning: Jag vet inte själv riktigt. Det spelar ingen roll var i världen. Jag kan åka vart som helst och det menar jag verkligen.
Om fem år: Jag pluggar inte i alla fall! Men får jag drömma jobbar jag på en PR-byrå.

Det går inte annat än förundras över Anders Bohmans studiesituation. Från olika delar av världen har han plockat högskolepoäng vid nio av Sveriges lärosäten. Han beskriver det själv som lite "vilda västern".

– Jag är nästan förvånad över att det har gått så bra, skrattar Anders Bohman och leendet når ögonen.

Han besöker Borås campus för första gången för att låna en kursbok som han egentligen redan har. Men den är kvar i Mexiko City där han bott i snart tre år.

Flexibilitet viktigt
För tillfället är han hemma i Jönköping och studerar magisterutbildningen i strategisk information och kommunikation som ges på distans från Högskolan i Borås.

– För mig är flexibilitet viktigt. De som är programansvariga har verkligen varit tillmötesgående och hjälpsamma trots att jag inte varit på campus, det är jag väldigt tacksam för. Dessutom är det en fördel att det finns möjlighet att göra praktik, säger Anders Bohman.

Och du återvänder till Mexiko för att göra praktik på Sveriges ambassad?
– Ja! När jag flyttade i oktober hade jag faktiskt inga direkta planer på att återvända, men när detta dök upp var det för bra för att tacka nej. Jag kommer att jobba med sociala medier, eventplanering och rapporter med mera. Det blir som ett riktigt jobb och jag hoppas att jag ska kunna bidra med kommunikationsvetande och marknadsföring.

Och som om inte det vore nog har vi hört att du blev erbjuden praktikplats på svenska ambassaden i Prag och att svenska ambassaden i Brasilien visat intresse?
– Det är oerhört hedrande och nästan lite overkligt, svarar Anders Bohman med ett blygt leende.

Men det är inte så konstigt att han är attraktiv. Spanska, engelska och svenska är språk han talar flytande och han har en bred utbildning med fokus på företagsekonomi och marknadsföring.

– Jag har lärt mig mer, både språk och kultur, och jag har klarat av min utbildning bättre eftersom jag är mer produktiv på egen hand. Jag har också blivit mer social eftersom jag varit tvungen att knyta kontakter. Det är baksidan, att det ibland blir ensamt utan klasskompisar. Men tycker man om frihet kan jag verkligen rekommendera den här typen av studier.

Du är inte sugen på Volvo, villa och vovve?
– Om jag säger såhär, även om jag kan avundas det mer stillsamma livet så är jag väldigt rädd för att inte vara på väg någonstans. 

Text: Rebecca Lindholm 
Foto: Abdeel Yañez