Huvudmeny

2015-01-28 08:30

Tallrik eller plastlåda till lunchen?


Vi på Inblicksredaktionen har bett er att skicka in frågor som ni vill ha svar på. Först ut är frågan om plastlådorna när man köper take away-lunch i matsalen. Att högskolans personal som ofta jobbar i samma hus som matsalen får flera olika plastlådor till lunchen varje dag är inte miljövänligt.

PlastlådorVi träffade Stephan Albrecht som är ny chef för Albrechts restaurang i Högskolan i Borås.

– Det är sant att de flesta som köper take away-lunch tar plastlåda. Men en del anställda tar tallrik.

Uppmuntrar ni de anställda att ta tallrik istället för låda?

– Nej det gör vi inte i dagsläget men det är absolut något vi ska ta upp på våra personalmöten. Det är ju bättre för miljön och dessutom är det lättare för oss att lägga upp mat på tallrik istället för att greja med flera lådor.

Hur skulle man kunna minska användandet av plastlådor till personalens lunch?

– En bra idé är att ta med sig en egen tallrik, vilket vi märkt att många har börjat göra. Man kan självklart få en tallrik av oss också men då är det viktigt att man lämnar tillbaka den, vilket många tyvärr glömmer.

Har ni fått några direktiv angående miljö och hållbarhet från Högskolan i Borås?

– Nej, inte mer än att vi ska ha sopsorteringsstationer där man lämnar porslinet och slänger rester, både i Balder och på Sandgärdet.

Birgitta Påhlsson är hållbarhetsansvarig på högskolan. Vi frågade Birgitta om högskolans roll i lunchmatsalens miljötänk:

– Inför miljöcertifieringen 2012 hade vi samtal med restaurangägaren och anordnade även utbildning för de anställda kring hållbarhetsfrågor. Det börjar bli dags för ett nytt sådant möte med tanke på att restaurangen har en ny chef. Då kan vi, tillsammans med en studentrepresentant, diskutera högskolans policy och mål inom miljö och hållbarhet. Det finns så klart en hel del saker man kan göra utöver att undvika plastlådor, till exempel skulle vi kunna verka för en vegetarisk dag i veckan i lunchmatsalen för att minska köttkonsumtionen. Det här med pappmuggarna är en annan fråga, vi ser gärna att man har termosmugg som man fyller på istället för att ta pappmugg. Från högskolans håll ser vi fram emot att diskutera de här frågorna vidare.

Inblicksfrågan

Undrar du något som du vill att vi på Inblicksredaktionen ska ta reda på? Ställ din fråga här.

Text och foto: Ida Borenstein