Huvudmeny

2015-01-16 22:00

Textilhögskolan får årets hederspris av ELLE


Textilhögskolan vid Högskolan i Borås tilldelas årets hederspris av ELLE. Det prestigefulla priset delades ut på ELLE-galan på Grand Hotel i Stockholm under fredagskvällen den 16 januari.

– Detta är ett väldigt viktigt branscherkännande av undervisningen och forskningen i modedesign vid Textilhögskolan. Studenter och lärare har länge arbetat väldigt hårt för att bygga och utveckla den miljö som nu finns i Borås och utnämningen ska ses som en stor uppskattning av allas jobb, säger Clemens Thornquist, professor i modedesign vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås.

ELLE's årliga gala är modebranschens höjdpunkt då insatser under året premieras. Bland annat utses årets designer, nykomling och bäst klädda man respektive kvinna. I år var det alltså Textilhögskolans tur att vinna hederspriset.

"Tekniskt kunnande och stor kreativitet är en explosiv kombination. Högskolan har med transparens, kommunikation och högintressanta studenter gjort Borås till en mittpunkt i modesverige. Årets hederspris går till Textilhögskolan" löd motiveringen.

– Tillsammans med Universitetskanslersämbetets mycket höga omdöme av utbildningen förra året visar ELLE’s hederspris igen på den starka modedesignmiljö som finns på Textilhögskolan vilket gör mig väldigt glad, inte minst för att vi nu kan koncentrera oss på att bli ännu starkare, säger Clemens Thornquist. 

Även Högskolan i Borås rektor Björn Brorström är stolt över priset: 

– Det är en bekräftelse på en framgångsrik verksamhet som gör avtryck och intryck i modebranschen. Det stärker vår ställning som en av de ledande konstnärliga lärosätena i landet, en framgång som är mycket positiv för våra studenter.

Clemens Thornquist samt modedesignstudenten Josefin Runquist mottog priset under kvällens gala. Även förra årets avgångsstudenter var på plats och visade sina examenskollektioner.

Text: Therese Rosenblad