Huvudmeny

2015-05-26 10:30

Ekonomi och IT perfekt kombination för Alexandra


Mamma jobbade på bank och pappa jobbade med IT. Vid bordet hemma diskuterades mycket IT-frågor och Alexandra Merikan gillade det. Inte konstigt då att hon både ville studera både ekonomi och informatik. Snart är hon färdig med utbildningen till dataekonom.

Alexandra Merikan.

Varför valde du att studera till dataekonom?

– Jag är intresserad av både ekonomi och IT, och den här utbildningen har båda delarna.

Varför blev det studier i Borås?

– Dels för att jag inte ville flytta från Göteborg, dels för att Högskolan i Borås är den enda högskolan med det upplägg som den här utbildningen har.

Alexandra Merikan
Ålder: 26
Från: Göteborg
Studerar: Dataekonomutbildningen, 180 hp
Tidigare gjort: Gymnasiestudier samhäll-ekonomi, au pair i USA ett år, tjänstledig för studierna från jobb som kundservicehandläggare
Fritid: Just nu nästan ingen eftersom uppsatsskrivandet tar all tid. Annars träna och umgås med familj och vänner

Vad gör man på utbildningen?

– Vi läser två kurser parallellt, en ekonomikurs och en IT-kurs. Det är mycket projektarbeten vilket jag tycker är bra eftersom vi då lär oss att använda det vi lär oss i teorin. IT-delen består av kurser inom bland annat systemutveckling där vi lär oss teorierna och vi får göra praktiska moment, från kravställning till ett färdigt system. Utbildningen har en hel del programmering också. Detta tillsammans med att vi läser ekonomi gör att vi får förståelse både för hur ekonomer och IT-folk jobbar och fungerar.

Vad tycker du om utbildningen?

– Den har varit jättebra. Lärarna är engagerade och hjälpsamma, och man upplever att de ser varje individ. Lärarna är kunniga. Klassen är liten, så man blir inte en anonym person i mängden. Jag är verkligen glad att jag sökte till den här utbildningen.

Du går sista året nu. Vad gör du för examensarbete?

– Jag och en kurskamrat skriver en uppsats inom informatik. Uppsatsen handlar om IT-upphandling. Vi intervjuar företag och gör jämförelser. Det är roligt, för vi har lärt oss mycket under utbildningen som vi kan använda när vi gör intervjuerna. Vi känner oss trygga och väl förberedda.

Är det några kurser du tyckt speciellt bra om?

– Efter varje kurs har det känts roligt och att jag gärna hade lärt mig mera. Systemutvecklingskursen var väldigt rolig måste jag säga. Även projektledningskursen var rolig. Sedan har vi läst fördjupningskurser. Jag valde fördjupning i marknadsföring. Kurserna har varit spännande och vi har stor användning för dem nu när vi skriver vår uppsats. Man har fått in ett bra tänk om hur man ska lägga upp arbetet och skriva uppsatsen. Metodkursen var fantastisk också eftersom den var en ren förberedelse för att skriva uppsatsen.

Du tar examen i juni. Vad händer sedan?

– Jag är tjänstledig från mitt jobb som kundservicehandläggare och går tillbaka dit.

Vad gör du om fem år?

– Då bor jag kvar i Göteborg och har ett jobb som jag trivs bra med. Ett jobb som projektledare skulle vara roligt, eller som verksamhetsutvecklare eller kravanalytiker… Det blir nog ett jobb inom verksamhets- och systemutveckling i alla fall.

Har du några tips till dem som funderar att söka till Dataekonomutbildningen?

– Ett hett tips är att verkligen läsa på om utbildningen innan man söker. En del inser nog inte att det är så stor del av den som faktiskt är informatik. Läs igenom utbildningsplanen och kursplanerna och fundera över om det är rätt utbildning för dig.

Läs mer om Dataekonomutbildningen

Text och foto: Solveig Klug