Huvudmeny

2015-05-12 10:00

Johan vill lära sig så mycket som möjligt om webben


Webben och det som finns där är något som berör Johan Drougge starkt. – Jag har alltid varit intresserad av informationsflöden och hur de kan påverkas för att så stor skara som möjligt ska kunna ta till sig av det innehåll som berör dem mest.

Johan Drougge.Vad var det som fick dig att ta steget att börja studera till webbredaktör?

– Jag fick möjlighet att arbeta med webbkommunikation inom mitt arbete och insåg att detta var något som jag brann för och ville lära mig så mycket som möjligt om.

Varför blev det studier vid Högskolan i Borås?

– Jag visste inte om jag skulle bli kvar i Stockholm, eller ens i Sverige, under min studieperiod. Att det blev Borås var för att jag vill läsa på distans för att jag skulle ha friheten att kunna befinna mig var som helst. Högskolan i Borås erbjöd den möjligheten. Just nu pluggar jag från Paris.

Vad gör ni på utbildningen?

– Vi lär oss hur man kan ge rätt innehåll till rätt mottagare, skulle jag säga. Internet är något som lever och andas nutid, och att då få en vägvisning i hur framtiden ser ut och vad som behövs tror jag är en bra väg in inte bara i arbetslivet, utan för morgondagens samhälle som helhet.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag tycker om utbildningen. Den är väldigt mångfokuserad och siktar in sig på många av de grundstenar som krävs för att jobba för en hållbar webb. Ämnen jag trodde jag hade stenkoll på tidigare har jag lärt mig mera av, samtidigt som jag kan se på mina privata internetvanor med helt andra ögon.

Några favoritkurser eller favoritmoment?

– Nja, det går nog inte att säga så enkelt. Det är lite som en påse av gott och blandat. Jag tror att det bästa är när man kan dra paralleller från olika kurser och se att de fungerar minst lika bra i andra sammanhang än det vi haft fokus på i en viss kurs.

Johan Drougge
Ålder: 25
Från: Stockholm
Tidigare gjort: Naturvetenskaplig gymnasieutbildning med inriktning mot astrofysik. Jobbat på bank.
Fritid: Samtala med vänner, njuta av livet och både spela och lyssna på musik. Då jag för tillfället befinner mig i Paris försöker jag ta in så mycket av det livet om möjligt.

Hur fungerar distansstudierna?

– De fungerar bra. Jag tror att sammanhållningen i klassen bidrar mycket till det. Även om jag bara träffat två klasskamrater i verkligheten, får jag stöd och uppbackning av de andra via andra kanaler, till exempel Facebook. Vi har en jättebra samanhållning, trots att de flesta av oss aldrig träffats.

Hur går själva undervisningen till?

– Det varierar. Ofta är det en kombination mellan inspelade föreläsningar, powerpoint-presentationer samt handledning med webbkamera från lärarnas kontor. Det kan låta udda med kontorsledd undervisning, men det är kul att se när elever närvarar från hela världen, och det känns som om vi sitter bredvid läraren.

Hur lägger du upp dina studiedagar?

– Jag börjar varje dag med att göra en liten miniplanering. Ungefär ”detta måste jag göra nu för att få ihop delmomentet”. Sedan får jag väl lite pinsamt krypa till korset och erkänna att det trots mina försök inte alltid går att undvika lite av den oro som kommer upp inför en deadline. Men det är nog mera personligt.

Vad gjorde du innan du började studera till webbredaktör?

– Jag har jobbat på bank, samtidigt som jag har en naturvetenskaplig gymnasieutbildning med inriktning på astrofysik. Jag använder mig gärna av erfarenheter och lärdomar därifrån för att kunna förbättra mitt framtida jag.

Vad ska du göra när du är klar med utbildningen?

– Jag är i dagsläget studieledig från min tidigare arbetsplats på banken, så jag hoppas jag är välkommen tillbaka och får chansen att sprida mina nya kunskaper ut i arbetslivet, och till kollegorna.

Vad gör du om tio år?

– Det är lite svårare att svara på. Förhoppningsvis har jag hittat min plats i livet. Hade du frågat mig för två år sedan om vad jag skulle göra idag hade jag nog inte kunnat gissa detta med ens tusen försök. Så att gissa 10 år framåt är svårt.

Läs mer om Webbredaktör, distansutbildning

Text: Solveig Klug
Foto: Privat