Huvudmeny
Fluga med mönster

2015-05-08 08:00

Med fokus på flugan


För tre år sedan flyttade han från Östersund för att lära sig allt om textil. Nu säljs hans handsydda, återvunna flugor på NK och om en månad tar han examen från Textilhögskolan. Möt entreprenören Billy Nord som alltid har en idé på lut.

Billy Nord– Det finns i blodet, förklarar han med sin lugna norrländska dialekt. Framförallt intresset och kanske känslan för textil eftersom min mammas familj alltid har arbetat med skinn.

Billy Nord sitter uppflugen på en stol framför en symaskin i det lilla kontoret han hyr av Modeinkubatorn i Textile Fashion Center. Bakom honom tornar en robust bokhylla i mörk ek upp vars hyllor pryds av perfekta rader av flugor i alla möjliga färger och mönster. Ovanpå hyllan står svartvita fotografier av hans morfar Jonas Lundhag, som en gång startade Lundhags kängor, när han arbetar i sin fabrik. Historia är viktig för Billy Nord samtidigt som framtid och utveckling ligger honom nära.
– Först hade jag tänkt tillverka flugor helt i skinn eftersom skinn tillhör familjetraditionen. Men det är ett svårt material att arbeta med så jag fick tänka om. Nu använder jag skinnet som en stomme och har tyg runtomkring.

Tyget är återvunnet från plagg han hittar i secondhand-butiker.
– I början kunde jag inte ens sy så mamma fick träna upp mig. När jag väl hade lärt mig fick jag NK som kund och då behövde jag plötsligt hjälp.

Utbildning i textil produktutveckling helt rätt

I dag har han en skräddare som hjälper honom att sy alla flugor. Själv kan han lägga fokus på annat, som tillväxt och planer. Och inte minst på sitt examensarbete för utbildningen Textil produktutveckling och entreprenörskap. För det var ju därför han kom till Borås från första början.
– Jag flyttade först till Lund för att plugga kemiteknik men upptäckte ganska snart att det inte var något för mig. Väl hemma berättade mamma om Textilhögskolan och jag insåg att Textil produktutveckling och entreprenörskap var som klippt och skuren för mig. Varenda kurs lät rolig.

Företaget startade han upp för att ha något att relatera utbildningen till. Om han lär sig något nytt vill han kunna applicera sina nya kunskaper på något konkret.
– Jag är riktigt nöjd med utbildningen. Det bästa var under första året då vi betade av grundkurserna i olika tekniker. Det gav mig en klar bild av branschen från första början och en förståelse för hur allt hänger ihop.

Billy Nord återkommer till det textila arvet, hantverket och inspirationen från sin morfar.Han menar att det har varit viktigt men för att kunna driva ett företag behövde han träffa rätt folk och lära sig ställa de rätta frågorna. Det har han fått göra i Borås.
– Det är också viktigt att testa allt en gång. Första gången gör man vad man kan och andra gången göra man det lite bättre. Du lär dig alltid något nytt, säger han och berättar om hur han precis, och för första gången, föreläste på Göteborgs universitet om att driva företag i textilbranschen.

Om en knapp månad väntar examen och flytt tillbaka till Östersund. 
- Jag längtar hem till familjen. Men jag kommer behålla kontoret på Modeinkubatorn och fortsätta sälja mina flugor. 

Mer information 

Läs mer om Billy Nords företag (extern länk)

Läs mer om utbildningen textil produktutveckling och entreprenörskap

Text: Therese Rosenblad
Foto: Billy Nord Creative