Huvudmeny

2015-05-22 11:00

Mona tar steget vidare för att bli förskollärare


Efter att Mona Wernersson fått sitt tredje barn, bestämde sig hon för att bli dagbarnvårdare. Efter fjärde barnet blev hon tillfrågad om hon ville vikariera på en förskola. Nu tar hon steget vidare och studerar till förskollärare på Campus Värnamo parallellt med jobbet på förskolan.

Mona Wernersson.

Hur kommer det sig att du studerar till förskollärare?

– Ända sedan jag var liten har jag velat bli lärare och jobba med de yngre barnen. Jag tänkte att det skulle passa mig som har många års erfarenhet av både barn och förskola. Dessutom kunde jag validera några högskolekurser som jag redan läst och en del var erfarenhetsbaserat. Efter alla år på förskolan tyckte jag att skulle vara spännande med nya kunskaper.

Mona Wernersson
Från: Gällared, en mil från Ullared. 
Studerar: På Förskollärarutbildning för pedagogiskt verksamma på Campus Värnamo.
Tidigare gjort: Tvåårig social linje på gymnasieskolan 1979-1981. Började 2010 gå en del högskolekurser. Arbetat i affär, på restaurang och som dagbarnvårdare, vikarie på en förskola.
Fritid: Älskar att baka och bakar helst surdegsbröd! Annars påtar jag i trädgården, promenerar, är tillsammans med barn och barnbarn, reser gärna och umgås mycket med vänner.

Hur kommer utbildningen dig till del i arbetslivet?

– Det gör den genom att jag arbetar hela tiden parallellt med studierna och kan omsätta det jag läst i praktiken.

Vad gör man på utbildningen?

– Man läser litteratur, gör grupparbeten, individuella arbeten, tentor, seminarier och workshops. En stor fördel är att samtliga studenter har en stor och rik erfarenhet och vi delar med oss till varandra och får ofta till spännande diskussioner. Vi träffas på Campus Värnamo varje fredag. Jag pendlar 8,5 mil hemifrån.

Har du några kurser som du tycker är särskilt intressanta och givande?

– Jag är "allätare", men om jag ska nämna någon så är det kursen om specialpedagogik som berör mig mycket. En annan kurs som överraskade mig mycket positivt var kemi- och fysikkursen. Den hade jag lite ångest för, eftersom det inte var favoritämnet i skolan precis. Men det var väldigt intressant och spännande och jag lärde mig massor. 

Kemi- och fysikkursen är mer praktisk och specialpedagogik är ju något som finns runtomkring oss hela tiden i vår verksamhet.

Vad tycker du om utbildningen och undervisningen? 

– Utbildningen och undervisningen är väldigt bra. Vi har bra föreläsare och upplägget är bra.

Vad gjorde du innan du började på utbildningen?

– Jag har arbetat i affär, på restaurang och som kyrkvaktmästare. När vårt tredje barn var två år började jag som dagbarnvårdare. När vårt fjärde barn var två år, 1999, fick jag frågan om jag ville börja som vikarie på en förskola. Och det är där jag är än idag.

Vad rekommenderar du blivande studenter att tänka på?

– Leta fram allt du har gjort, läst och förkovrat dig i, för det har du nytta av i valideringsprocessen. Stressa inte för då låser det sig. Ibland kan det kännas tufft att både jobba och studera och när det känns extra motigt, ta dig lite extra ledigt. Men framförallt så är det viktigt att få en bra anda i klassen och med sina kurskamrater och att ha roligt tillsammans.

Förskollärarutbildning för pedagogiskt verksamma på Campus Värnamo ges delvis på distans. Tanken är att studenterna ska kunna kombinera sin utbildning med att de samtidigt arbetar deltid. En dag i veckan är de på campus och resterande tid är studierna nätbaserade, eller de jobbar enskilt eller i grupp.

Läs mer om Förskollärarutbildningen för pedagogiskt yrkesverksamma

Text: Solveig Klug
Foto: Privat