Huvudmeny

2015-05-24 14:00

Myller av förskolebarn på Barnens dag


Närmare 200 förskolebarn besökte Högskolan i Borås och ett 60-tal kom till Campus Varberg den 21 maj då Barnens dag arrangerades. Dagen var en del i firandet av förskollärarutbildningens 50-årsjubileum.

Studenterna på förskollärarutbildningen hade ställt i ordning olika stationer där barngrupperna fick se, känna, lyssna och pröva på. Alla sinnen aktiverades med andra ord.

En och annan bortkommen och blyg blick från några av barnen i början byttes snart mot nyfikenhet och stor lust att pröva på.

Studenterna på förskollärarutbildningen tog med förskolebarnen på en spännande upptäcksfärd på högskolan.Vi följde med en grupp treåringar från Skattkistans förskola på Sjöbo i Borås på upptäcksfärd. Matilda Dan, Max Frendin, Sean Karjalainen, Nathan Johansson och Avina Bozariomehrian hade kommit tillammans med Marie Jakobsson och Karin Söderström, förskollärare, och praoeleven Edona Boneshta. Guide på turen var Ebba Högdahl-Wing som går sista året på förskollärarutbildningen vid Högskolan i Borås.

Sett från ovan

Första anhalt var bron mellan högskolebyggnaderna Sandgärdet och Balder. Här fick Matilda, Max, Sean, Nathan och Avina se på världen ur ett annorlunda perspektiv, ovanifrån.

Ett besök i bildrummet var också kul och intressant. Tillsammans med studenterna fick barnen lägga ett jättestort pussel och leka med fantasikramisar. I naturrummet fick de studera små, små vattenlevande djur och på några andra stationer fick de gissa ljud på djur och spela bilspel, och så blev det lite sång också.

Det tär på krafterna att vara bland så många människor och titta på så mycket, så en fruktstund var välkommen mitt under turen.

Redan anställd

I pausen berättade guiden Ebba som sitt val av utbildning. Hon har redan en kandidatexamen inom ett helt annat område, bebyggelseantikvarie, men det var en svår bransch att få ekonomi i. Hon fick familj och barn och bestämde sig sedan för att bli förskollärare.

– Det är så roligt att jobba med barn. De är så glada, förklarade hon.

Med den tidigare utbildningen i bagaget kan hon dela med sig av en del andra kunskaper.

– ”Mina barn” får bli nästa generations kulturvårdare.

Ebba blir färdig med utbildningen till jul, men har redan fått jobb på en förskola.

– Det går faktiskt att söka jobb som förskollärare innan man är färdig med utbildningen. Många förskolor har behov av fler förskollärare.

Fram till att hon tillträder sin tjänst tar den blivande arbetsplatsen in en vikarie, fast under sommaren kommer Ebba att vara på plats.

Text och foto: Solveig Klug