Huvudmeny

2015-05-19 08:00

Ökad efterfrågan på e-litteratur på högskolan


Läsning av e-böcker ökar allt mer. Detta visar en undersökning om e-bokens framväxt i ett litet språkområde som genomförs av forskare på Högskolan i Borås och Göteborgs universitet. Vi frågar Martin Borg på biblioteket hur efterfrågan på e-litteratur ser ut på högskolan:

Martin Borg.– Generellt är det en större efterfrågan eller ska jag säga större förväntan att våra tidskrifter ska finnas i e-format. Man vill snabbt kunna få fram artiklar och enkelt kunna skriva ut dem. Men e-böcker finns det förfrågningar på också.

Vilka frågar efter och använder dessa format mest?

– Alla som på något sätt använder artiklar i sina arbeten, studenter, forskare såväl som lärare och personal vill ha dessa elektroniskt. Eventuellt finns det en liten grupp användare som föredrar tryckta artiklar. Det skulle i så fall vara mode- och textil-designers som vill ha fina färgbilder och inspirationslitteratur. När det gäller e-böcker kan man generellt säga att studenter på distanskurser föredrar e-böcker och frågar efter dem. Det gäller också de lärare som håller i dessa kurser. Vissa forskare kan också efterfråga e-böcker, framförallt de på ingenjörssidan.

Vad lånar biblioteket ut mest av?

– Kurslitteratur är det mest utlånade materialet på biblioteket. Det gäller även bland e-böcker. Efter det följer forskningslitteratur, eller facklitteratur, och sist skönlitteratur. 

Hur ser utbudet av kurslitteratur och forskningslitteratur i e-format ut på högskolan?

– Vi har ett stort utbud av e-böcker i biblioteket. Vi rapporterade in till Kungliga biblioteket att vårt bestånd av e-böcker sista december 2014 var 205 071 titlar. Av dessa är ett fåtal svenska titlar. Det mesta är på engelska. Generellt är det svårt att få de svenska förlagen att erbjuda sina fack- och kursböcker som e-böcker till biblioteken.

Hur går det till när man vill låna en e-utgåva?

– Att låna e-böcker kan ske på flera sätt. Antingen läser man dem strömmande på skärmen eller så laddar man ner dem. Och att ladda ner kan ske på lite olika sätt helt enkelt beroende på att vi erbjuder e-böcker via flera olika plattformar. Men har man fixat det en gång så är det inga större problem sedan. Det går att läsa dem på dator, laptop, läsplatta, surfplatta och smartphone.

Är det begränsad lånetid på e-litteratur?

– Att läsa böckerna online är obegränsat i tid. Vill man däremot ladda ned dem för att läsa är det lite olika lånetid också det beroende på plattform alltifrån 3 dagar upp till 28 dagar. När lånetiden har gått ut kan man låna boken igen. På vissa plattformar är lånetiden obegränsad - det påminner mer om att ladda ned artiklar.

Läser du själv e-litteratur?

– Jag har främst läst romaner som e-böcker och tycker att det är jättebra.

Flitig konsument av e-litteratur

Julia Karlsson.Julia Karlsson som studerar på webbredaktörsutbildningen är en flitig användare av e-litteratur.

Vad läser du för typ av litteratur i e-format?

– Jag läser framför allt kurslitteratur som finns i e-format.

Vad tycker du om e-litteratur som fenomen jämfört med vanliga böcker?

– Vanliga böcker i all ära, ibland kan det vara skönt att ha en fysisk bok att kunna känna och få ha en "riktig" koppling till den samt låta elektroniken vila. Men e-litteraturen är ju strålande, många böcker finns tillgängliga när jag vill och behöver dem. Men e-litteratur känns fortfarande lite som ett komplement till vanliga böcker.

Vad är bra med e-litteratur?

– Det finns många fördelar med e-litteratur och att vi har fri tillgång till det via högskolans bibliotek är fantastiskt. E-litteraturen är smidig och enkel att komma åt och jag slipper vänta på en leverans med böcker eller på att någon ska lämna tillbaka till biblioteket så att jag kan låna. Så mycket litteratur och kunskap med bara några få knapptryck!

Har tillgången på e-litteratur påverkat ditt sätt att läsa?

– Jag har aldrig varit någon bokmal och köpt en massa böcker, men att ha möjligheten att läsa e-litteratur har fått mig att läsa lite mer, då allt finns tillgängligt. 

Mest utlånat och efterfrågat på högskolans bibliotek

E-böcker:
Synthesis Lectures on Information Concepts, Retrieval, and Services : Information Architecture : the Design of Digital Information Spaces (13 702 page views) följd av INTERACTION DESIGN: beyond human-computer interaction, 3rd Edition (10 371 page views)

Tidskrifter:
Bioresource Technology (4 937 nedladdade artiklar) följd av Vård i Norden (från 2015 bytt namn till Nordic Journal of Nursing Research) med 3 067 nedladdade artiklar.

Text: Solveig Klug
Foto: Privat, Eric Wasselius. Startsida: Colourbox