Huvudmeny

2015-05-25 16:30

Söker efter mönster bakom dieselstölder


Det är vanligt med dieselstölder inom transportnäringen. Förutom att bränslet blir stulet blir också ofta maskiner och fordon förstörda för större värden än vad dieseln var värt. Nu ska forskare i Borås och Lund jämföra data över var internationella lastbilar rör sig med data över var dieselstölderna sker, för att se om det finns ett samband.

Dieselstölderna är allt från smitningar från benisinmackar, stöld från entreprenadmaskiner och jordbrukscisterner till stöld från andra lastbilar och privatbilar.

Det handlar om många stölder och de innebär ofta förstörelse för större summor än vad dieseln är värd, då tjuvarna oftast sågar sönder maskiner och fordon för att komma åt bränslet.

Daniel Ekwall– Vi vet inte vem det är som ligger bakom stölderna. Vi ska jämföra data för att se om det finns något belägg för de historier som förekommer inom transportnäringen, säger Daniel Ekwall, forskare inom Supply Chain Security vid Högskolan i Borås.

Ska undersöka om historierna stämmer

Han berättar att det förekommer mycket historier att lastbilsförare från Europa med låga löner och dåliga avtal ligger bakom en stor del av de dieselstölder som förekommer. Men det finns inga bevis för detta. Historierna berättar att chaufförerna får en viss summa som ska gå till transport, diesel och lön med sig på sina uppdrag. Lönedelen är låg. Detta menar man kan verka som incitament till att stjäla diesel – då blir det mer över till lön.

– Märker vi att det finns ett samband kommer vi gå vidare med studierna. På det viset kan lagstiftarna få underlag att fatta beslut som kan förbättra situationen.

 Dock finns det osäkerhet i datamängderna då polisanmälningarna ofta är tveksamma både när det gäller plats och tid för stölden.

– Vi kanske kommer bli tvungna hitta andra analysmetoder. Men vi hoppas att resultaten kan ge oss fler intressenter. Vi måste ha hjälp av aktörerna för att komma till botten av problemen, säger Daniel Ekwall.

Resultaten presenteras under Almedalsveckan 29 juni under Transportarbetareförbundets seminarium.

Den 27 maj medverkar Daniel Ekwall dessutom på en konferens om transport av farligt gods. Där ska han prata om brotten som händer och trender under inriktningen ”security”.

Text: Anna Kjellsson
Foto: Henrik Bengtsson