Huvudmeny
Maja Gunn under sitt performance

2015-05-22 13:52

Textilhögskolan prisad på internationell modekonferens


På en av världens främsta konferenser för modeskolor prisades i förra veckan flera av Textilhögskolans forskare.

Polimoda IFFTI Conference arrangerades i år för första gången i Florens och innehöll utvalda utställningar och installationer från hela världen. Bland hundratals internationella bidrag hade flera forskare från Textilhögskolan valts ut för att delta med sin konstnärliga forskning och utav dessa var det två som tog hem priser i IFFTI awards:

– Jag tycker att det är ett bra tecken att så många deltar från Textilhögskolan, det visar att forskningen som sker här är i ropet internationellt och det skapar även stora möjligheter för samarbeten och expansion av det internationella nätverket, säger Ulrik Martin Larsen, doktorand i modedesign på Textilhögskolan.

Vinnare

Ulrik Martin Larsen vann pris för bästa installationsprojekt med sina sju kortfilmer i serien The Choreographed Garnment. Den andra pristagaren från Textilhögskolan var doktorand Maja Gunn som forskar specifikt på hur en kan arbeta performativt och queerfeministiskt med mode. Hon vann ett Junior Faculty award för sitt paper On & Off - The Designer as a Writer, som på konferensen presenterades genom en performance.

– Inom varje projekt jag skapar utgår jag från min egen konstnärliga praktik. Jag tycker det är viktigt att ställa ut och presentera forskningsprojekten även utanför den akademiska världen, säger Maja Gunn.

Majas paper är en del av licentiatuppsatsen Body Acts Queer som hon kommer att publicera till hösten. Avhandlingen tar avstamp i att mode är mer än bara kläder: mode är även bilder, fantasi, begär, identitet, kommunikation och berättande. I projektet On & Off- The Designer as a Writer genomförs detta genom att ett modedesignprojekt presenteras som text.

– I just detta paper läste jag upp texten som ett slags performance. Texten beskriver hur huvudpersonen, jaget, efter en separation sätter på sig sin före detta partners kläder och hur detta känns, säger Maja Gunn.

På IFFTI presenterade Maja Gunn utdrag ur projektet On & Off- The Designer as a Writer, där text används för att beskriva upplevelsen av ett plagg. Maja Gunns performance skedde i kombination med en diskussion kring designrollen och mode som text, ord och performativt uttryck. Det var en diskussion om att presentera ett modedesignprojekt som text - med frånvaro av fysiska objekt.

Övriga deltagare på Polimoda IFFTI Conference från Textilhögskolan var professor Clemens Thornquist, doktor Rickard Lindqvist och doktorand Karin Peterson.

Mer om konferensen:
www.iffti2015.polimodaconference.com (extern länk)

Kropp insvept i textil
Från en av Ulrik Martin Larsens filmer. 

Text: Jennie Olsson
Foto: Privat