Huvudmeny

2015-03-25 08:00

"Att bygga är så häftigt"


Fadia Miran är klar med utbildningen till byggingenjör och tar nu steget ut i verkligheten med ett första jobb på NCC.

Fadia Miran. Foto: Privat.Det var så gott som självklart att Fadia skulle utbilda sig inom byggteknik. Lika självklart att det blev just på Högskolan i Borås var det dock inte, men att det blev så tycker hon bara är bra.

− Jag har haft jättebra studieår och kunde inte ha valt en bättre utbildning.

Intresset för byggteknik har legat och grott länge. Det grundades kanske redan när hon var liten. Medan andra läste serierna och tv-tablån i tidningen satt Fadia och bläddrade i bostadsdelen och hon följde alla byggprogram som gick på TV.
− Jag har alltid varit fascinerad av hur man bygger, att få veta hur det går till från idé till färdig produkt. Det är häftigt med byggnader och själva byggbranschen tilltalar mig mycket.

Rätt studieteknik viktig

Nu gick hon inte raka vägen till byggingenjörsutbildningen för hon saknade behörighet i fysik. Hon sökte därför först in på tekniskt basår. Ett år som förutom behörigheten gav henne värdefull studieteknik.

− Redan då pluggade vi tillsammans i små grupper. Våra lärare betonade att det betyder jättemycket att plugga tillsammans och på byggingenjörsprogrammet fortsatte vi att plugga på samma sätt. Vi var fem tjejer på utbildningen så det blev en tjej i varje grupp.

− Ju längre in i utbildningen vi kom ju mer bekräftades att detta var rätt bana för mig. Kurserna har varit bra. Utbildningen är bred, vilket jag tycker om. Bättre än en utbildning där man nischar sig för mycket.

Fadia Miran.Tredje året gjorde Fadia ett studieuppehåll och fick möjlighet att göra en praktiktermin på byggföretaget NCC. Då föll allt på plats och hon visste vilken inriktning hon ville fortsätta med.

− Före praktiken läste vi kurser i konstruktion och då ville jag jobba med just konstruktion. Men under praktiken fick jag upp ögonen för produktion också. Jag fick vara med vid ett stort kontorsbygge på Skånegatan i Göteborg i fyra månader.

Under praktiktiden passade hon på att göra en del av examensarbetet också. Det var ett guldläge för att göra fältstudier på plats.

− Jag fick en uppfattning om hur det är att arbeta ute på produktion och vilka delmoment som tillhör byggprocessen. Jag fick lära mig vad alla de inblandade i ett byggprojekt har för olika roller. Sedan fick jag praktisera som arbetsledare. Jag snickrade och armerade med byggarbetarna för att lära mig hur lång tid olika moment på bygget tar och vilka verktyg de använder. Det är ju viktigt att känna till detta när man sedan själv ska leda arbetet, förklarar hon.

Borås bra för studierna

Att man som Linköpingsbo väljer att plugga i Borås kan verka konstigt, men det är inte ovanligt att man som blivande student väljer att studera på annan ort än hemmavid. Man vill se en annan plats helt enkelt. Så var det för Fadia.

Fadia Miran
Ålder: 23
Från: Linköping
Tidigare läst: Naturvetenskap på gymnasiet

− Jag ville plugga någon annanstans än i Linköping och vägde mellan att läsa industriell ekonomi och byggingenjör här i Borås. Jag hade inga speciella tankar om Borås utan tänkte att man kan ju alltid flytta hem igen om det inte fungerar.

Nu visade det sig att valet Borås inte var så tokigt. Det är en bra stad att plugga i, nära till allt, lugnt och mysigt. Här är lätt att koncentrera sig på studierna för det är inte så mycket som distraherar som i en stor stad menar hon.

Fadia lämnar Högskolan i Borås och landar rakt i en anställning på NCC som biträdande arbetsledare med uppgift att planera och samordna hantverkare, underentreprenörer med flera och se till att de har rätt förutsättningar för sina uppgifter på ett bygge.

 

Fadia om fem år

− Då tror jag att har fått tillräckligt med erfarenhet för att kunna bli platschef eller projekteringsledare, sedan vidare till projektchef. Fast allra högsta målet måste väl vara att bli VD. Just nu ser jag bara massor av möjligheter.

Kommer du att bygga ett eget hus?

− Absolut! Men först vill jag samla på mig tillräckligt med erfarenhet och idéer. Visst har man ett drömhus i tankarna…

Tips till blivande byggingenjörer

− Ta för dig under utbildningen och i mötena med branschfolk. Utbildningen ger en bred grund och du möter väldigt bra lärare med erfarenhet från byggbranschen. Under utbildningen har vi gjort studiebesök och träffat representanter från branschen. Alla dessa möten innebär möjligheter för att skapa kontakter. Tänk på att det är viktigt att du visar upp dig för dina framtida kollegor. Lägg dig vinn om en bra studieteknik så snabbt som möjligt. Glöm inte: Det är viktigt att våga och att drömma.

 


 

Läs mer

Läs mer om utbildningen Byggingenjör

Text: Solveig Klug
Foto: Privat

Publicerad för första gången 2015-01-27