Huvudmeny

2015-03-02 07:00

Designteknikerna vässas för yrkeslivet


Mönsterkonstruktörerna ska vara en länk mellan designern och producenterna, var än i världen de befinner sig. – Vi får en stor kunskap om hur saker sys och konstrueras, säger Maja Andersson, som läser sista terminen på Designteknikerutbildningen.

Maja Andersson.

Det är sista terminen för Maja Andersson, som ser tillbaka på rolig och tempofylld utbildning till designtekniker. Under sommaren tog hon en extra kurs i fältstudier, då hon ritade plaggskisser och gjorde måttlistor på Bubbleroom.

Efter examen är hennes plan att stanna kvar i Borås eller Göteborgsområdet. 
– Jag trivs jättebra och det känns rätt för mig, det finns många textil- och modeföretag här. Det är bra att vi har praktiken i slutet av utbildningen. Då kan man hitta ett ställe där man trivs, visa vad man kan och få möjlighet till anställning.

Maja Andersson
Ålder: 22
Bor: Borås, inflyttad från Hässleholm
Läser: Sjätte terminen på Designteknikerutbildningen

Maja Andersson läste Textil och konfektion på gymnasiet, och var redan då säker på att hon ville jobba med mönsterkonstruktion. Hon kom in på Textilhögskolan direkt efter studenten. Idag, snart tre år senare, tycker hon att utbildningen ger henne ganska breda yrkesmöjligheter. 
– Jag skulle kunna jobba som kvalitets- eller produktionsansvarig eller som direktris, och då jobba mer med passform. Man kan också jobba med kontakten med fabriken eller som designassistent, säger Maja Andersson.

Från kjol till herrkavaj

Utbildningen kräver sakkunskap i sömnad och mönsterkonstruktion. Studenterna läser i olika projekt med gradvis ökande svårighetsgrad. Från en enkel kjol till en herrkavaj, som består av ett femtiotal delar. Utifrån en skiss ska de ta fram tekniska siffror, mönster, måttlistor och en färdig prototyp.
– Det är nog det roligaste, att vi har fått testa så många olika typer av plagg och detaljer. En bh till exempel kräver väldigt mycket passform. Jag gillar att det är pilligt, det är en utmaning att få det perfekt.

God sammahållning

Efter varje inlämnat projekt får de noggrann feedback på sina plagg. Studenterna får ofta komplettera och lämna in igen, säger Maja Andersson. 
– Ibland kan man uppleva det som lite hårt att det måste vara så pass perfekt. Å andra sidan är det bra att vi får den kritiken under utbildningen, det är därför vi är här. 
Klasserna är små och ettor, tvåor och treor sitter tillsammans. Studenterna hjälps åt och tillbringar en del kvällar och helger på högskolan. Det blir en familjär stämning med god sammanhållning, tycker Maja Andersson. 
Hon jobbar mycket med skisser och specifikationer, hur olika plagg ska se ut och vara sydda, vilka tillbehör som ska vara med, med mera. Det gäller att inte lämna något utrymme för missförstånd när plaggen ska produceras, och för det krävs inte minst en förståelse för olika kulturer. Studenterna läser därför en kurs i Internationell kommunikation, och under utbildningen besöker de ett 20-tal fabriker i Litauen. 
– Resan gav en förståelse för att fabrikerna kan ha väldigt olika standard inom samma land, och hur man måste specificera när producenterna inte kan engelska. Man får rita mycket, vara kort och tydlig, säger Maja Andersson.

Text: Lina Färm
Foto: Suss Wilén