Huvudmeny

2015-03-16 08:00

Integrerat ljus skapar ny syn på textilier


Doktoranden Barbara Jansen blandar in rörelse, ljus, tid och ljud i textilier för att ge oss en ny bild av vad textil kan vara. Genom att integrera optiska fibrer och LEDs öppnar hennes forskning upp för helt nya användningsområden för textilier i framtiden.

Barbara Jansen är doktorand vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås, inom Smart Textiles. Hon är tyska, men det var faktiskt kontakten med Sverige som fick henne att börja sina försök med att få in ljus i textilier.

– Som ett avbrott i mina textildesignstudier i Berlin gjorde jag ett utbytesår på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Under det året upplevde jag skiftningarna i ljus väldigt starkt: att det är så mörkt hela vintern och så ljust hela sommaren. Detta ledde till att jag fick idén att försöka få in ljus i textilier.

Barbara Jansen

Hon började med att resa runt på mässor och bland företag för att hitta vilka material som skulle kunna lysa i textil. Därefter gjorde hon massor av prover med olika material och olika tekniker. I början var det vävda bitar med solceller på, som i starkt ljus får trådarna i väven att lysa, och så småningom hittade hon fiberoptiska trådar som kan styras och lysa på olika sätt och i olika färger. Hon upptäckte att ljuset kunde försvinna helt i fluffiga material medan det kunde förstärkas i släta och reflekterande material som till exempel pappers- eller metalltråd.

Fiberoptiken kan kopplas till olika typer av ljuskällor och på så vis skapa olika uttryck.

– Det här är något som behöver undersökas och utvecklas mer, säger Barbara Jansen. Jag hoppas kunna bidra med att öppna ögonen för vad textilier kan vara, och att de kan vara något annorlunda än man kanske först tänker. Ljus berör alla och jag skulle vilja skapa lysande, rörliga textilier för offentliga miljöer, så att de kommer alla till del.

Utställning på Textilmuseet

Nu visas en utställning på Textilmuseet i Borås där många av hennes prover och prototyper finns med. I den mörka lokalen lyser delar av textilierna starkt i vitt eller färger. Där finns också modeller av textila skal, stickade kupor som i full storlek skulle rymma en eller flera människor.

– Jag tycker det är intressant med möjligheten att använda textil och ljus som en del i ljusterapi, säger hon. Över huvud taget vill jag utveckla tekniker och metoder och på det viset kanske inspirera andra textildesigners till att också ägna sig åt detta.

Disputation
Avhandling: Composing over time, temporal patterns – in Textile Design
Av: doktoranden Barbara Jansen
Vid: Högskolan i Borås, Textilhögskolan, inom Smart Textiles
Handledare: professor Clemens Thornquist, Textilhögskolan
Disputation: 17 mars, kl 10, Textilmuseet, Skaraborgsvägen 3A, Borås

Hon förklarar att det hon vill åstadkomma är textilier som är något mer än textil. Att få in naturens element i textil form, som att få in vattnets yta i väven, eller vindens rörelser, eller långsamt glidande moln.

– Det finns en metod, som företaget Parans har utvecklat, att via reflektorer föra in riktigt dagsljus i fiberoptik. Med hjälp av det skulle man kunna skapa textilier som lyser av äkta dagsljus i miljöer där det egentligen inte finns något dagsljus. Mycket spännande!

Skapa föränderligt ljus i textilier

Att datorprogrammera rörelser och andra förändringar i fiberoptiken i textilierna är något Barbara Jansen har ägnat mycket tid. Ett exempel visas på Textilmuseet, väven Sinus 64 + blue, där lysande ränder i blått, grönt och rött rör sig i korrelation till den specialkomponerade musiken som samtidigt spelas i lokalen.

Utställning
Utställningen Temporal Patterns pågår mellan 17 feb – 29 mars på Textilmuseet, Textile Fashion Center i Borås. Utställningen är ett samarbete mellan Smart Textiles, Textilhögskolan och Textilmuseet.

– Den har jag utvecklat tillsammans med designern och kompositören Jan Carleklev, säger hon. Nu när vi vet hur man ska programmera för att få det att fungera kan detta vidareutvecklas och användas för att skapa föränderligt ljus i textilier kopplat till olika typer av information: väder, statistik eller annat. Trots att jag har arbetat i tio år med ljus och textil känns det som att jag precis har börjat. Det finns väldigt mycket kvar att undersöka och utveckla!

Läs mer

Läs mer om utställningen och se bilder.

Text och foto: Lena M Fredriksson
Film: Filip Asphäll