Huvudmeny

2015-03-12 07:00

Johanna satsar på produktutveckling inom maskinteknik


Efter lite irrande mellan olika jobb i några år bestämde sig Johanna Kvarnemo för att satsa på en högskoleutbildning. Hon läste in ämnesbehörigheterna på folkhögskola och tog sikte på tandläkarhögskolan, men kom inte in. Då tänkte hon om helt och bestämde sig för att bli maskiningenjör.

Johanna Kvarnemo.

Varför valde du att läsa till maskiningenjör?

– Jag tyckte att maskiningenjörsutbildningen verkade vara den utbildning som har störst bredd. Inriktningen mot produktutveckling verkade väldigt spännande.

Johanna Kvarnemo 
Studerar: Maskiningenjör - produktutveckling
Ålder: 28
Från: Skara, men bor numera i Borås
Tidigare gjort: Mediaprogrammet på gymnasiet, läst in ämnesbehörigheter folkhögskola, jobbat på gruppboende för funktionshindrade, jobbat som biljettförsäljare på cirkus i Norge, jobbat på posten och inom äldreomsorgen och sommarjobbat som driftstekniker på reningsverket i Skene under studietiden.
Fritid: Har en dvärgtax som tar mycket tid, är med i en hundklubb, vara ute i naturen, träffa familj och vänner.

Vad hade du läst innan du började på högskolan?

– Det tog lång tid innan jag kom på vad jag ville läsa efter gymnasiet. Jag hade läst på mediaprogrammet och gick ut med Matematik A med ett knappt godkänt betyg och ett sänkt självförtroende, så jag gick på folkhögskola för att läsa in ämnesbehörigheterna för att kunna läsa på högskola.

Vad tycker du om utbildningen?

– Den är kul. Vi får lära oss mycket, som t.ex. materiallära, produktutveckling, konstruktion och CAD. Vi får smaka på många olika bitar inom området maskinteknik utöver de grundläggande ämnena som mekanik och hållfasthetslära.

Vad tycker du har varit roligast?

– Produktionsteknik och materiallära. Vi har precis avslutat en kurs i finita element med CAD.

Vad tycker du om klassen?

– Det är en bra och sammansvetsad liten klass. Alla är trevliga och hjälper varandra. Vi sitter tillsammans och gör övningarna ihop. Man har god hjälp av att diskutera problem tillsammans istället för om man skulle jobba med det på egen hand. Vi brukar sitta i högskolans bibliotek eller i någon av datasalarna.

Vad tycker du om högskolan?

– Min bild av högskolan är bara positiv. Här är fräscha lokaler och lärarna har ett bra bemötande. Det är lätt att komma i kontakt med dem.

Vad händer just nu i utbildningen?

– Jag gör examensarbetet på halvfart parallellt med ett par andra kurser. Jag och en kurskamrat ska göra ett examensarbete åt företaget IRO i Ulricehamn. Vi ska skriva om dimensionslösa samband mellan parametrar som påverkar konstruktionen av permanentmagnetiska motorer.

?

– Det är ett slags elmotorer. Vi ska gå igenom data hos företaget och se om det finns samband mellan olika parametrar. Uppgiften är matematisk.

Tycker du om matematik?

– Jag tycker att det är ”normalkul”. Jag ser matematiken som ett viktigt hjälpmedel.

Vad tycker du om Borås?

– Här är överraskande trevligt. Jag hade inte varit här innan jag började studera. Borås har ett fint centrum med vatten som rinner genom staden. Första året bodde jag i Göteborg och pendlade. Det gick väldigt enkelt med bra bussförbindelser. Nu bor jag på stadsdelen Sjöbo och har en fin promenadväg längs med Viskan till badplatsen Almenäs. Det är överlag nära till trevliga naturområden, vilket passar mig och min hund.

Vad ska du göra när du är klar med utbildningen?

– Jag kommer att söka jobb som ingenjör, för nu vill jag verkligen ut och jobba.

Tips till nya studenter

– Ta var på tillfället att plugga tillsammans med kurskamraterna. Du som satsar på att studerar till ingenjör gör ett bra val.

Text och foto: Solveig Klug