Huvudmeny

2015-03-10 08:00

Pluggsymfonier för bättre resultat på tentan


Behöver du hjälp med att koncentrera dig? Öka kreativiteten? Bli på bättre humör när allt känns hopplöst svårt? Högskolan i Borås har tagit fram tre specialkomponerade Pluggsymfonier som förhoppningsvis ska hjälpa studenterna till bättre studieresultat. Bakom produktionen står ljuddesignern Martin Ljungdahl tillsammans med grammisnominerade kompositören Håkan Lidbo.

Studentlivet är en underbar tid. Men då och då kommer stunder när allting känns jobbigt. Invecklade vetenskapliga teorier, bullriga miljöer och tuff konkurrens kan slita hårt på även den bästa av studenter.

Tillsammans med ljuddesignern Martin Ljungdahl och grammisnominerade kompositören Håkan Lidbo lanserar Högskolan i Borås därför tre vetenskapliga Pluggsymfonier – musik för bättre studieresultat.

– Vi har utgått från tre situationer vi tror att varje student nån gång hamnar i, berättar ljuddesignern Martin Ljungdahl. Koncentrationssvårigheter, brist på kreativ inspiration och vanlig, hederlig ångest över studentekonomin och höga prestationskrav.

– För varje situation har vi producerat ett musikstycke utifrån vad forskning säger om hur musik påverkar oss, fortsätter han. Musik kan till exempel öka vår koncentrationsförmåga, göra oss på bättre humör eller öka vår kreativa förmåga. Saker som studenter verkligen kan behöva.

Om Pluggsymfonierna hjälper studenterna till bättre resultat på tentan återstår att se.

– Forskningen visar att vi människor påverkas enormt mycket av musik och ljud. Oavsett vilken musiksmak man har. I ett större perspektiv hoppas vi att Pluggsymfonierna kan hjälpa studenter att bli mer medvetna om hur de kan använda musik och ljud på ett fördelaktigt sätt.

Jennifer Liljenvald Tydén är kommunikatör på Högskolan i Borås och har deltagit i konceptet.

– Pluggsymfonierna lanseras i Studentpodden, vår egen podcast där studenter, lärare och näringslivet träffas och pratar om utbildning, jobb och livet. Studentpodden är också en del av vårt rekryteringsarbete för att hitta nya studenter. Konkurrensen om blivande studenter är hård, men i vårt rekryteringsarbete försöker vi hitta något mervärde för både blivande och nuvarande studenter. Vetenskapliga pluggsymfonier är ett exempel på det, avslutar Jennifer Liljenvald Tydén.

Pluggsymfonierna lanseras den 9 mars och går att lyssna på via Spotify, iTunes och hb.se.

Så påverkar Pluggsymfonierna dig:

Sonata Concentrata

Långsam takt och monoton melodi som sänker hjärtrytmen.
Hjälper lyssnaren att slappna av och ökar koncentrationsförmågan.

Pepp i A-dur 

En positiv uptempo-symfoni som påverkar lyssnarens hjärna att utsöndra dopamin, den naturliga signalsubstansen som får oss att må bra.

Toccata Creativo

Oväntade musikaliska vändningar som stimulerar hjärnans kognitiva tankeprocesser och ökar lyssnarens kreativitet.

Läs mer

Läs mer om Pluggsymfonierna
Läs mer om Studentpodden

Vill du veta mer? Kontakta:

Jennifer Liljenvald Tydén, kommunikatör på Högskolan i Borås, Tfn: 0708-53 54 40, E-post: jennifer.tyden@hb.se

Martin Ljungdahl, ljuddesigner, Tfn: 0735-33 00 03, E-post: martin@soundmark.se

Håkan Lidbo, kompositör, Tfn: 0704-82 56 46, E-post: hakan@hakanlidbo.com