Huvudmeny

2015-03-06 07:00

Utbildningen till civilekonom ger bra inblick i företagsvärlden


En praktik på en managementavdelning på Volvo var avgörande för att Daniel Palmberg, som läste på ett industritekniskt gymnasium, skulle satsa på studier till civilekonom.

Daniel Palmberg.

Varför valde du att studera till civilekonom?

– Jag velade rätt mycket när jag skulle välja utbildning till gymnasiet, för jag var både intresserad av samhällsvetenskap och naturvetenskap. Men så blev det att jag istället valde att läsa på ett industritekniskt gymnasium med högskoleinriktning för att läsa vidare till civilingenjör. Vi fick praktisera på olika avdelningar på Volvo och när jag var på en inköpsavdelning fick jag upp ögonen för ekonomi och management. Jag drev dessutom ett UF-företag, vilket ytterligare bidrog till intresset för management.

Daniel Palmberg
Studerar: Civilekonomprogrammet (inriktning mot management)
Ålder: 23
Från: Göteborg
Tidigare gjort: Industritekniskt gymnasium, Göteborgs tekniska gymnasium
Fritid: Träna på gym, umgås med vänner 

Varför blev det studier i Borås?

– Högskolan Borås var mitt andrahandsval efter Handels i Göteborg där jag inte kom in, men nu kan jag säga att jag är riktigt nöjd med att jag hamnade i Borås. Högskolan är kanonbra. Det känns verkligen att det är en skola i utveckling och med ambitioner. Man är också bra på att lyssna på studenterna här.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag är väldigt nöjd. Det är ett roligt och brett program som erbjuder många yrkesmöjligheter när man är klar.

Vad gör man på programmet?

– Vi läser allt från nationalekonomi till hur företag fungerar, företagsekonomi, organisationslära och management. Vi inkluderar allt från matematik till hur man handlar med andra länder och får en bred insikt i företagsvärlden. Antalet föreläsningar är inte alltid så många och det krävs därför en hel del självdisciplin för att hinna med allt, som t.ex. genomläsning av litteraturen inför grupparbeten. I slutet av programmet läser vi kurser som är mer forskningsförankrade genom empiriska studier och forskningsartiklar.

Har du några favoritkurser?

– Jag tycker bäst om managementkurserna och nationalekonomi. Management är ett reflekterande och resonerande område som är mindre konkret, vilket jag gillar. Nationalekonomin förklarar det ekonomiska systemet vilket är otroligt intressant.

Var sitter du helst och pluggar?

– På biblioteket. Lokalerna är fräscha och de har allt där, eller så sitter vi i något grupprum inne på högskolan

Du är aktiv i Studentkåren i Borås, vad gör du där?

– Jag har studieuppehåll ett läsår för att jobba heltid som vice ordförande med utbildningsansvar på studentkåren. Där ingår att bevaka allt som sker i utbildningarna, som att se till att studenters rättigheter respekteras, men också att samordna studentrepresentationen i högskolans olika beslutande organ så att det är studenter med och tycker till om utbildningarna.

Varför ska man som student vara med i studentkåren?

– Studentengagemang i student kåren har stor betydelse Det är genom studentkåren som vi studenter kan lyfta viktiga frågor kring våra studier. På Högskolan i Borås är man bra på att lyssna på våra synpunkter. Kåren är också viktig ur en studiesocial synpunkt. Det finns ju ett liv och massor man kan göra även efter studiedagen.

Vad gör du om tio år?

– Då har jag avslutat min utbildning och fått ett arbete som jag trivs med. Vilket yrke spelar inte så stor roll för mig, men arbetsuppgifterna ska vara intressanta och meningsfulla samtidigt som det skall vara ett företag eller organisation med höga ambitioner och möjlighet till karriär. Om jag hamnar i Borås eller någon annanstans får framtiden utvisa.

Tips till blivande studenter

– Ta åt er av det som erbjuds på högskolan när det gäller undervisningen. Det finns bra föreläsningar. Plugga inte bara för att klara tentorna, utan för att faktiskt lära er era ämnen. Högskolan är inte bara en plats för utbildning, utan också en plats där man lär känna sig själv och där man knyter kontakter för framtiden, både inom högskolan och utanför.

Text och foto: Solveig Klug