Huvudmeny

2015-03-06 14:37

Vård i fokus under ministerbesök


Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, besökte under fredagen Högskolan i Borås. Bland annat presenterades högskolans satsningar inom vårdvetenskaplig utbildning och forskning. Besöket avslutades med en presentation av Smart Textiles och lunch på The Company.

Hösten 2015 kommer Högskolan i Borås att ansöka om forskarutbildningsrättigheter inom vårdområdet. På plats under ministerns besök fanns professor Maria Nyström, universitetslektor Christer Axelsson och professor Fredrik Ståhl. De berättade hur vårdforskningen i Borås fokuserar på patienten och människan på ett sätt som särskiljer sig mot andra lärosätens inriktningar. Dagens sjuksköterskor arbetar allt oftare utanför sjukhusen och i en allt mer teknisk miljö. Det är något högskolan fokuserar på inom både vårdutbildning och forskning.

– Detta är framtiden och ett kärt problem som vi måste lösa. Vi måste kunna bedriva vård utanför sjukhusen och få bort långa köer på exempelvis akuten, sa Helene Hellmark Knutsson i samband med presentationen.

Med under dagen var även bl.a. representanter från Borås Stad, Västra Götalandsregionen och Studentkåren i Borås.  

Högskolan i framkant

Rektor Björn Brorström var nöjd efter besöket.

– När vi la upp ett program för ministerbesöket så kändes det angeläget att göra en presentation av vår forskning inom vårdområdet. Detta av två skäl: dels att ministern har ett förflutet inom området som landstingsråd i Stockholms läns landsting och dels ville vi belysa vår ansökan om forskarutbildningsrättigheter, säger rektor Björn Brorström och fortsätter.

– Jag tyckte mötet i dag var jättebra och ministern fick en positiv och bra bild av Högskolan i Borås och vår verksamhet.

Även presentationen av Smart Textiles i Textile Showroom fokuserade på medicin och vård. Den medicinska användningen av textilier är något som är på frammarsch. Det är ett område där Högskolan i Borås ligger i framkant med en unik miljö där forskning, textil kunskap och företagande kan mötas.

Läs mer

Om högskolans nya Masterprogram i vårdvetenskap med inriktning mot vårdande i högteknologisk och prehospital miljö.

Fler nyheter inom området Människan i vården

Studentpodden

Helene Hellmark Knutsson intervjuas i en av högskolans podcastavsnitt, ”Världens viktigaste jobb?”, som handlar om att läsa till lärare.
Läs mer om och lyssna på Studentpodden.

Text: Ida Borenstein
Foto: Suss Wilén