Huvudmeny

2015-03-05 15:13

Vinnande jacka


Hallå där Ellinor Byström, designteknikerstudent i årskurs tre som vann tävlingen Challenge with Function för ett par veckor sedan. Tävlingen gick ut på att skapa en jacka för en specifik situation. I juryn satt representanter från bl.a. H&M, Helly Hansen, KappAhl och Lectra.

Ellinor ByströmGrattis till vinsten! Berätta om jackan du gjorde.

– Tack så mycket. Jag gjorde en jacka för utförsåkning eftersom jag alltid varit sugen på att utforska detaljerna en sådan jacka har. Jag jobbade mycket med att få fram en hög rörlighet kring axlarna utan att det skulle bli för bylsigt.

Vad sa juryn till dig?

– De sa säkert någon fin formulering men jag var tydligen väldigt spänd för jag har glömt vad de sa. Men de verkade gilla jackan skarpt, vilket var FAKTA: Challenge with Function Tävlingen hölls för designtekniker i årskurs tre. Uppgiften gick ut på att skapa funktionsjackor för olika ändamål och målgrupper. Vad krävs t.ex. av en jacka som ska användas i -30 grader? Och vad ska jackan kombineras med för plagg för att bäraren ska uppleva komfort? Studenterna har använt 3D-program som verktyg i processen. kul!

Varför är det viktigt att ha rätt plagg vid rätt situation?

– Funktionen är allt när det kommer till skidåkning Har du en jacka som inte står emot vind och vatten blir du kall och tappar orken direkt. Samma sak gäller passformen. Om du inte kan sträcka upp armen utan att jackan rör sig nedtill kan du lätt få in snö i midjan. Dessutom måste tillbehör som ryggskydd, hjälm och lavinsökare få plats under plagget. Det är det som är kul med den här typen av plagg, att man måste tänka på fler parametrar än att konsumenten ska vara snygg.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Efter examen hade det varit kul att få fortsätta jobba med den här typen av plagg. Var och på vilket sätt återstår att se!