Huvudmeny

2015-03-03 10:00

Visa hänsyn mot allergiker!


Nötter, jordnötter och parfymer. Det är några exempel på sådant som kan göra livet till en pina för många allergiker. Nyligen drabbades en student på högskolan av ett allergianfall då någon åt en kaka med jordnötter inne i föreläsningssalen.

Jordnötter.

Det syns inte på ytan att en person är allergisk. Vill det sig illa kan det dock sluta med att personen får en kraftig reaktion som t.ex. andningsproblem eller hamnar i chock. Nu uppmanas alla som vistas på högskolan att tänka extra på allergikerna och visa hänsyn.

Livsmedel som kan leda till allergiska reaktioner
Den mat som oftast ger allergiska reaktioner enligt Livsmedelsverket är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, olika nötter, fröer och vete. 

Jennie Ohlin, student på högskolan, drabbades nyligen då en annan student som befann sig i samma sal åt en kaka med jordnötter i.

– Jag är allergisk mot jordnötter, främst om jag får i mig dem, men om kroppen redan är nedsatt, som vid t.ex. en förkylning, så kan det räcka med att det finns i luften nära mig. En annan student åt någon sorts kaka med jordnötter i inne i salen. Det började klia i munnen och halsen och jag fick utslag över ansikte, hals och på bröstkorgen och var tvungen att lämna salen. Det blev värre och jag fick problem att andas. Jag tog både astmamedicin och en adrenalinspruta. Jag förlorade medvetandet en stund, så jag vet inte riktigt vad som hände, mer än att läraren hade ringt efter ambulans. När jag kom fram till akuten blev jag sämre och fick blodtrycksfall och andningsproblem. Jag fick stanna på sjukhuset till nästa dag, berättar hon.

Anna-Lena Jingnäs, distriktsjuksköterska. Vi frågade Anna-Lena Jingnäs, distriktssköterska på Studenthälsan på högskolan, hur man ska hantera detta som medmänniska och vad man från högskolans sida kan göra för att underlätta för allergiker.

– Detta har varit uppe för diskussion på högskolan flera gånger. Tyvärr kan man inte lägga några förbud mot särskilda livsmedel i lokalerna utan bara vädja och påminna våra studenter och anställda med jämna mellanrum.

Informera om din allergi

När det kommer till personalens kännedom att någon är väldigt allergisk försöker man gå ut med information, t.ex. att tentavakterna får besked och kan informera om studenterna inte ska ta med det allergiframkallande ämnet in innan in i salen.

– Det förutsätter att personen med allergi förvarnar i studentexpeditionen inför en tentamen så att man kan sätta upp en skylt på dörren och be tentavakten att påminna extra. Detta har fungerat bra, säger Anna-Lena Jingnäs.

Ytterligare ett sätt är att lärarna på den kurs studenten läser hjälper till att påminna med jämna mellanrum i början av en föreläsning och be att man undviker att ta med sig det som är allergiframkallande, t.ex. nötter, äpplen, jordnötter. Även restaurangen på högskolan har uppmärksammats på problemet med allergi.

– Men den som är allergisk, speciellt om det är luftburna ämnen som löser ut allergi, har också ett ansvar att själv informera sin omgivning.

Vad gör man om man ser en person som får en kraftig allergisk reaktion?

– Om det är det en kraftigt allergisk person som tidigare reagerat med andningspåverkan så har den person oftast en adrenalinpenna, t.ex. Epipen eller Anapen, med sig. Den ska man snabbt hjälpa personen att ta, den ges i muskeln på lårets utsida och kan stickas genom tunnare kläder. Har personen svårt att andas ska man förstås också ringa 112 för en ambulans. Man ska också avlägsna det ämne som personen reagerat på. Stanna hos personen, försök lugna, hjälpa att sitta upp med stöd, knäpp upp i halsen och lossa åtsittande kläder. Om personen är medvetslös, lägg honom eller henne i stabilt sidoläge och kontrollera andning. Förhindra nedkylning.

– Efteråt ser jag gärna att studenten tar kontakt med mig så att vi kan prata om hur vi från högskolan kan hjälpa på bästa sätt. Tycker man att det är jobbigt att ta upp detta med sina lärare går det bra att kontakta mig så kan jag ta upp det med dem.

Detta gäller i högskolans lokaler

I högskolans lokaler är det endast förbud mot rökning och sällskapsdjur. Högskolan har valt att inte införa några fler förbud eftersom det är svårt att dra gränsen för vad som ska vara förbjudet. Det är också svårt att upprätthålla eventuella förbud.

Text: Solveig Klug
Foto: Colourbox
Porträttfoto: Martin Karlsson