Huvudmeny
Installation av mansbröst gjorda i silikon

2015-09-30 13:05

Doktorand inbjuden till Liljevalchs modeutopi


Just nu pågår utställningen ”Utopian Bodies – Fashion looks forward” på Liljevalchs i Stockholm. Bland stora namn som Viktor & Rolf, Alexander McQueen och Prada finns också verk av Maja Gunn som är doktorand på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås.

Utopian Bodies består av elva olika rum som visar på tänkbara framtidscenarier och utopiska idéer. Vissa är genomförda och andra är möjliga projekt i framtiden. Maja Gunn är en av få designers som blivit utvald att specialtillverka plagg till två av utställningens rum. I rummet ”Motstånd och samhälle” visar hon ett plagg inspirerat av flanellskjortan och dess betydelse som queeridentitets- och politisk markör.
– Jag finns också i "Genusrummet” där jag visar en ensemble av bröstproteser som besökarna kan prova. Dessutom så har jag gjort en installation med manbröst i silikon, säger Maja Gunn.

– Kuratorerna har arbetat mycket med rummen. Genusrummet är t.ex. gjort av speglar och lampor, liknande de som finns backstage i loger och på teatrar, för att symbolisera hur genus är något vi spelar, som en lek eller teater.

Maja Gunn"Kläder hänger i hop med normer"

Maja Gunn blev strax innan sommaren klar med sin licentiatavhandling Body Acts Queer där hon undersöker genus genom modedesign. Hon använder sig av kläders performativa och politiska funktioner för att undersöka området och leker med stereotyper, klädkoder och normer.
– Genus och kläder har hört ihop genom historien på olika sätt, där kläder utöver funktioner av skydd och värme, också har reglerat och dekorerat kroppar utifrån patriarkala, ekonomiska och sociala strukturer. Kläder hänger ihop med normer och förväntningar på hur vi bör vara.

Hon beskiver utställningen som den mest ambitiösa modeutställning som gjorts i Sverige och tror att den också kan uppskattas av dem som inte är extremt modeintresserade.
– Den tar upp sociala, politiska och personliga relationer till kläder och är samtidigt helt fantastiskt visuell. Jag tror det finns något för alla.

Utställningen öppnade 25 september och pågår till 7 februari 2016.

Fotnot: Smart Textiles, en forskningsmiljö på Textilhögskolan, Högskolan i Borås, visar världens första klänning gjord av helt återvunnen bomull som har tagits fram i samarbete med re:newcell, Wargön Innovation och SKS.

Dessutom finns plagg och verk av flera av Textilhögskolans alumner som Ida Klamborn och Saina Koohnavard (master i modedesign) och Emma Dahlqvist (master i textildesign).

Läs mer om utställningen

Läs Maja Gunns licentiatavhandling Body Acts Queer

Text: Therese Rosenblad
Foto: Privat