Huvudmeny
Närbild på personer som bär kreationerna som gjorts under dagen, mycket i jeanstyg, och många personer i en cirkel, med en kille i närbild i röd keps

2015-09-03 12:01

Kreativ introduktion på Textilhögskolan


I onsdags var det dags för den årliga kreativa workshopen på Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås, som är en del av introduktionen för högskolans nya studenter. Under dagen skapade studenterna kreationer i grupper på årets tema "A stitch to wear", som handlar om värdet av kläder.

– De nya studenterna har fått använda sin kreativitet för att tolka dagens uppgift. I grupper har de under dagen undersökt värdet i material som andra har kastat, och arbetat fram ett nytt värde. Känslan för värdet av material är något vi hoppas att de sedan har med sig under hela utbildningen, säger Amanda Ericsson, handledare på workshopen och doktorand vid Textilhögskolan.

Med utgångspunkt från ett par jeans från Röda Korset har grupperna fritt fått skapa hela outfits, under tidspress och med få instruktioner. I de kreativa grupperna fanns det studenter från samtliga utbildningar på både kandidat- och masternivå.

Kreativitet och samarbete

Den kretiva gruppen står samlad i diskussion kring en manequin och diskuterar sitt plagg


– Vi i gruppen har olika perspektiv och inriktningar, men vi försöker lyssna på varandra, och det har fungerat, säger Rebecca Larsson, Alicia Granström, Nadja Habib, Hanna Chen och Rasha Matlak, nya studenter som tillsammans bildat en grupp för dagen.

– Dagen är lite som en kick-off med deltagare från hela Textilhögskolan. Samarbete och kreativitet är huvudorden och under dagen har närmare 300 studenter skapat något nytt tillsammans, säger Amanda Ericsson.

Snabbt mode och värdet av kläder

Materialen som studenterna skapade kreationer med var begagnade kläder och textilier skänkta av Röda Korset i Borås. Kollektionerna ska väcka tankar om konsumtion, handel och så kallat snabbt mode, och lyfta frågor om värde samt återbruk.

– Ett klädesplagg kan vara så mycket mer. Vi tog till exempal en byxa och förvandlade den till en topp och en väska, säger Mirai Ibrahim, ny student på Textilingenjörsutbildningen.

Dagen avslutades med en modevisning där närmare 40 outfits och kreationer tog plats på catwalken med över 300 åskådare. Kreationerna som de nya studenterna skapat kommer att ställas ut mellan den 4 – 18 september i Textilhögskolans galleri på entréplan i Textile Fashion Center.

Följ aktiviteterna från dagen på bildbloggen FastForwardRewindLab.

Text & foto: Jennie Olsson