Huvudmeny
Neil Harbisson

2016-04-21 09:56

Cyborg besökte Textilhögskolan


Neil Harbisson är den första personen som blivit erkänd som cyborg av en regering. Nu arbetar han med att utveckla nya sinnen för människor. Den 15 april föreläste han exklusivt för Textilhögskolans studenter och personal.

Neil Harbisson föddes med den ovanliga åkomman akromatopsi som innebär total färgblindhet. Han ser allt i gråskala. Men hela hans person är någonting helt annat än ett liv i grått – han är nämligen en cyborg. En cyborg är en person som inte bara består av biologiska delar utan även har kroppsdelar som är syntetiska. I Neil Harbissons fall handlar det om en antenn uppe på huvudet som hjälper honom att urskilja färger genom att översätta dem till toner.

– Jag kan urskilja hundratals färger med hjälp av min nya kroppsdel, berättar Neil Harbisson inför den fullsatta konferenslokalen i Textile Fashion Center.

Uppkopplad

Det började 2004. Han skapade själv en skala som översatte färger till toner och tillsammans med cyberexperten Adam Montandon skapade de Neil Harbissons första antenn som kopplades ihop med en dator han bar på ryggen. Idag har han istället ett chip, en antenn och en internetuppkoppling inopererade i skallbenet på baksidan av huvudet.

–Det tog mig tre år att lära mig alla olika färger och nyanser. Men nu kan jag även urskilja UV-ljus och infrarött ljus. Det finns flera fördelar med det, jag märker när det är farligt UV-ljus från solen och när jag går in i en bank vet jag om larmet är påslaget eller inte, säger Neil Harbisson med glimten i ögat.

Sedan han började höra färger har hans konstnärskap utvecklats. Eftersom han även är utbildad pianist brukar han ge konserter som bygger på publikens färger. Han kopplar ihop sin antenn till högtalare och plockar upp färgerna på människorna i lokalen som han gör musik av.

– Och fördelen med det är att om musiken inte blir bra så är det publikens fel, inte mitt, skrattar Neil Harbisson.

Världens första cyborg

Han berättar om att när han skulle ansöka om ett nytt pass blev det problem, då man inte får ha något på huvudet på passfotot. Efter många turer fram och tillbaka fick han tillslut den brittiska regeringen att gå med på att hans antenn är en del av honom och att han därför får ha den på sitt foto i passet. Därmed är han den första person som blivit erkänd som cyborg av en regering.

Neil Harbissons har flera projekt på gång. Tillsammans med en student i USA arbetar han på en prototyp för en sorts klocka i form av ett diadem runt huvudet. Tanken är att tekniken ska hjälpa hjärnan att av sig själv alltid veta exakt vad klockan är och därefter tänker Neil Harbisson att det går att utveckla konceptet vidare till att utforska tidsresor bakåt i tiden med hjälp av minnet eller – om man känner sig lite uttråkad någon gång – kunna skynda på tiden så att den upplevs gå fortare. Han har också planer på att skapa kläder som passar för människor som har olika hjälpmedel på sina kroppar.

– Jag ser det inte som att jag är en användare av teknik eller att jag har ett behov av tekniskt stöd, förklarar Neil Harbisson. Jag är teknik. Jag är en cyborg. Jag har ytterligare ett sinne som min hjärna helt och hållet har vant sig vid.

När Neil Harbisson är färdig med sin föreläsning haglar frågorna och det är inte utan att det märks att han satt igång processer i huvudet på många av lyssnarna. Att inte låta sig begränsas av ett saknat sinne utan istället vända det till sin fördel, är en både utmanande och svindlande tanke. 

Fotnot: Senare på kvällen höll Neil Harbisson ytterligare en föreläsning som var öppen för allmänheten, arrangerad av Textile Fashion Center. 

Text och foto: Elisabeth Eliason