Huvudmeny

2016-04-01 07:00

En rektor med dolda talanger


Högskolans rektor Björn Brorström är inte bara en redovisnings-, tennis- och glaskonstentusiast utan har så länge han kan minnas tyckt om att baka. Nu känner han att det är dags att ta sitt intresse till en högre nivå.

– Det var när jag hörde att en tidigare kollega och vän, som numera är VD för ett större bolag, börjat en kvällskurs i snickeri som jag tänkte ”varför inte?” Jag har alltid tyckt om att baka och har under åren utvecklat en relativt avancerad teknik. Dessutom säger min fru och mina barn och barnbarn att jag är riktigt duktig, förklarar Björn Brorström, som nu tar sin hobby ett steg till genom att ansöka till det populära tävlingsprogrammet Hela Sverige bakar.

Björn Brorström i köketHur kommer det sig att du bestämt dig för att ansöka till Hela Sverige bakar?

– Jag brukar titta på programmet ibland och blir alltid lite inspirerad av det. Du vet hur man tänker, ”Kan andra så kan väl jag?”. Nu ligger jag i hårdträning för att vara redo när det är dags. Mina kollegor på A700 har fått prova diverse bakverk, för jag är övertygad om att nyckeln till att komma med i programmet är att ta det på allvar och att träna mycket för att verkligen försöka bli bäst.

Är det något du är särskilt nervös över?

– Tårtor är utmanande att baka, för de ska ju vara både goda och snygga. Fyllningen har jag bra koll på och där känner jag mig trygg. Garneringen kan däremot vara lite knepigare, så där gäller det att öva lite mer.

Om du skulle bli antagen till att tävla i tv-programmet, hur går det ihop med ditt uppdrag som rektor?

– Det blir lite tidigare semester än planerat och då ersätter prorektor Martin Hellström mig precis som vanligt. Tårtan jag tänkt baka under uttagningen har jag specialkomponerat och den heter faktiskt Knalletårtan. Med tanke på vårt ursprung, så ger namnet mig möjlighet att berätta om Högskolan i Borås och vår vision om att bli det tredje universitetet i Västsverige.

Här hittar du receptet på Knalletårtan.

Text: Ida Borenstein och Jennifer Tydén
Foto: Privat