Huvudmeny
Camilla Åsedal

2016-04-14 08:00

Satsar på att bli skolbibliotekarie


Camilla Åsedals litteraturintresse satte fart när hon började läsa kurser på Göteborgs universitet. Nu utbildar hon sig till bibliotekarie vid Bibliotekshögskolan.

Vad gjorde du innan du började studera till bibliotekarie?

– Jag har gjort lite olika saker. Jag har bland annat jobbat på kundtjänst och lager, pluggat litteraturvetenskap, bott i Barcelona och Stockholm, samt pluggat en termin på webbredaktörsprogrammet.

Varför valde du Högskolan i Borås?

– Jag är från trakterna, så det föll sig naturligt att välja bibliotekarieprogrammet här. Jag gillar att det är hemma. Nära till familj och vänner.

Vad har överraskat dig mest med din utbildning?

– Att det finns många fler karriärmöjligheter än jag tänkt mig. 

Camilla Åsedal
Ålder: 24
Studerar: Biblioteks- och informationsvetenskap

Hur har du utvecklats som person under din tid på högskolan?

– Jag har blivit en väldigt källkritisk och vetenskapligt intresserad person. 

Har du någon favoritplats på högskolan?

– Jag måste väl nästan svara biblioteket här va? Annars gillar jag det nybyggda området ovanför receptionen. Det är luftigt, ljust och trevligt.

Vad är ditt bästa minne från din tid här?

– Så här halvvägs in i utbildningen är det svårt att se på studietiden "som ett minne". Men jag vet inte, när jag fick VG på en tenta i metadata och lingvistiska perspektiv som jag trodde jag skulle få U på? Nej då, men jag skulle nog säga mina vänner och alla bra och inspirerande lärare.

Hur ser ditt litteraturintresse ut?

– Jag har väl alltid varit en läsande person, men skulle inte påstå att jag är eller har varit någon bokfantast. Litteraturintresset började nog på riktigt när jag läste litteraturvetenskap-kurser på Göteborgs universitet. 

Vad är ditt bästa boktips?

– Doppler av Erlend Loe. För den är rolig, norsk och handlar om skog och älg. 

Vad förväntar du dig av ditt framtida yrke?

– Jag vill bli skolbibliotekarie, så jag hoppas att fler skolor inser vikten av att ha ett ordentligt skolbibliotek med en skolbibliotekarie så att jag kan få jobb och min kompetens kan användas på bästa sätt.

Läs mer om högskolans utbildningsområden här

Text: Martin Högqvist
Foto: Mecka