Huvudmeny
Catarihna Petersson och Anki Snygg

2016-04-05 15:30

SydVästenpriset delades ut för första gången


I dag delades SydVästenpriset ut för allra första gången. Årets vinnare blev Catarihna Petersson, områdeschef inom hälso- och sjukvård i Tranemo kommun, och Anki Snygg, verksamhetschef vid anestesikliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Jag känner mig överraskad, omtumlad och hedrad. Det är inte varje dag man får ett pris, och det är verkligen inte varje dag man får ett pris för sitt ledarskap, säger Anki Snygg.

Motivering:
Anki Snygg: Hon har uthålligt och långsiktigt arbetat med ständiga förbättringar och utveckling av klinikens arbetssätt för att uppnå målen. Hon har en genomtänkt värdegrund med tydligt kundfokus och serviceanda samt är starkt lösningsorienterad. Hon har engagerat och stöttat medarbetarna och prestigelöst skapat delaktighet med kontinuerliga återkopplingar.

Catarihna Petersson: Hon är ärlig och öppen, samt kommunicerar lyhört och lyssnar på medarbetares förslag och innovativa idéer. Hon har ett tydligt brukarperspektiv och har ständigt verksamhetens bästa och utveckling som drivkraft. Hon är engagerad i samarbeten och representerar verksamheten väl såväl internt som externt.

Catarihna Petersson delade hennes känslor.

– Det är fantastiskt roligt. Jag känner mig både glad och rörd över att mitt arbete uppskattas, men det som gör mig gladast är att mina arbetskamrater nominerade mig, säger hon.

Med det årliga priset vill Högskolan i Borås och Centrum för välfärdsstudier (CVS) premiera och uppmärksamma en chef inom välfärdsområdet som medvetet och engagerat har verkat för ett långsiktigt, kvalitativt och utvecklat strategiskt ledarskap. Priset består av ett diplom och en prissumma, samt en sydväst som framtagits av Textilhögskolan vid Högskolan i Borås.

Fem personer var i år nominerade till SydVästenpriset som delades ut under tisdagens konferens Hållbart ledarskap i välfärden. Under konferensen fick de nominerade själva berätta mer om hur de ser på ledarskap i välfärden.

– Chefer inom den offentliga sektorn är ofta ganska osynliga. Och när de väl synliggörs i massmedia så tenderar det att bli negativt. Därför tror jag att det är viktigt att lyfta fram vilka viktiga insatser de gör och prata om vad som fungerar hos dem och medarbetarna. Det framkom tydligt under den här eftermiddagen, säger Margareta Lundberg Rodin, projektledare SydVästenpriset.

Nominerade:

  • Catarihna Petersson, områdeschef inom hälso- och sjukvård i Tranemo kommun.
  • Anki Snygg, verksamhetschef vid anestesikliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.
  • Margareta Wass, vårdenhetschef vid hematolog- och onkologvårdavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus.
  • Niels Bredberg, kommunchef i Herrljunga kommun.
  • Cristina Herrera, socialchef i Askim-Frölunda-Högsbo.

Juryns ledamöter:

Annika Jalap Hermansson, Socialstyrelsen, Bengt-Arne Andersson, Södra Älvsborgs Sjukhus, Ingegerd Eriksson, Borås Stad, Gun Karlsson, Attendo Care, samt Eva Lundh, Västra Götalandsregionen.

Läs också om rapporten ”Ledarskap i äldreomsorgen: att leda integrerat värdeskapande i en röra av värden och förutsättningar” som hade release i samband med att Sydvästenpriset delades ut.

Text och foto: Martin Högqvist