Huvudmeny
Margareta Ljungqvist blir intervjuad

2016-02-11 09:35

Brist på lärare i Borås diskuterades i radion


I går eftermiddag kom P4 Sjuhärad på besök för att prata om den akuta lärarbristen i Borås. Låga löner, små resurser och stora barngrupper gör det svårt att rekrytera. Det är bekymmersamt, rent av en kris för många skolor. Är läraryrket på väg utför?

Det var vad reportern från P4 Sjuhärad ville veta när han träffade Margaret Ljungqvist, sektionschef för lärarutbildningarna och studenterna Katharina Fredenlund och Helena Dahlén Fransson som läser till grundlärare F-3. Vi hängde med bakom kulisserna.

– Läraryrket befinner sig inte i kris, men jag ser den offentliga retoriken kring läraryrket som problematisk. Vi har väldigt många kompetenta lärare som gör ett fantastiskt jobb ute i skolorna. Därför är det viktigt att poängtera att vi tillsammans kan vända bilden av läraryrket och på det viset förändra bilden av skolan, säger Margareta Ljungqvist.

Samtalet kretsade mycket kring att flera högskolor har svårt att rekrytera studenter till lärarutbildningarna. Så ser det inte ut i Borås. Vi har vi ett bra söktryck och fyller våra platser. Men vad kan vi göra mer för att möta kommunernas behov?

– Vi har ett gott samarbete med kommunerna i och med vår VFU- och Mentorsverksamhet. Men kommunikationen kan alltid bli ännu bättre med huvudmännen. Det är viktigt att skapa förutsättningar för ett gott samarbetsklimat eftersom vi är beroende av varandra.

Lönen är viktig

Studenterna Katharina Fredenlund och Helena Dahlén Fransson har precis börjat studera på grundlärarutbildningen, men ingen av dem ser sin framtid i Borås.

– Lönen spelar roll och när jag är färdig är inte Borås den första kommunen jag kommer söka mig till, säger Katharina Fredenlund.

Lyssna på inslaget (cirka 1,12 minuter in i programmet)

Text och bild: Rebecca Lindholm