Huvudmeny

2016-02-01 16:00

Formgivaren och designern Johan Huldt har avlidit


Johan Huldt, möbelformgivare, arkitekt och professor i design vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås 2003-2006, har gått ur tiden. Han avled hastigt lördagen den 23 januari.

Under sina år vid Textilhögskolan är Johan Huldt kanske mest känd som upphovsman till den rikstäckande utställningen Textibel, som var ett mellanting mellan textil och möbel. Med projektet ville han, tillsammans med gruppen av studenter och forskare, lämna den konventionella bilden av vad en sittmöbel är bakom sig. Han konstaterade: ”Du skulle väl aldrig välja ett par byxor som inte går att tvätta? Men i dag gör vi fortfarande så när det gäller våra sittmöbler”. Ett av hans resultat blev stolen Vivaldi. Med fyra olika ”klänningar” kunde han ändra stolen efter tycke och smak.

Johan Huldt, gästprofessor på Textilhögskolan 2003-2006.I boken Textibel – textil som möbler så skriver han: ”De nya textiliernas tekniska applikationsområden och dess mjuka gränssnitt i kombination med dess formbara egenskaper kommer att öppna dörrar för helt nya produkter och behovslösningar. Detta har vi börjat undersöka i projektet Textibel”.

Viljan att våga tänka nytt var något som präglade Johan Huldts karriär. Efter att han utbildade sig till möbelformgivare på Konstfack så startade han 1968 möbelföretaget Innovator Design AB tillsammans med Jan Dranger. Under de följande åren tillverkade de flera banbrytande möbler och sålde delar av sina kollektioner till företag som IKEA och KF Interiör. Några av företagets specialiteter var möbler baserade på en stomme av böjda stålrör och möbeltyger som var avtagbara och tvättbara. De var även tidigt ute med att leverera möbler i platta paket för montering i hemmet. Företagets designkoncept var att produkterna skulle vara resurssnåla att producera och kunna säljas till ett pris som alla hade råd med, utan att man gjorde avkall på kvalitet eller formgivning. Deras möbler exporterades till över 20 länder och licenstillverkades i ett antal länder runt i världen.

Lyckokast för Högskolan i Borås

I mitten av 90-talet blev Johan Huldt VD för Svensk Form och det var under den perioden som han inledde ett samarbete med Borås Wäfveri. Larsh Eriksson, senare intendent på Textilhögskolan, arbetade vid den tidpunkten med Borås Wäfveri och imponerades av Johan Huldts glöd och kreativitet.

– Vi brukade ha intressanta diskussioner om den moderna designen. Hans talespråk och styrka var alltid: ”design är att ge funktionen en form”. Som person var han gränslös, kreativ och han hade en förmåga att se saker som inte andra gjorde. Jag gick verkligen igång på hans idéer och på sättet han pratade, säger Larsh Eriksson.

Deras vägar fortsatte att korsas när Larsh Eriksson senare blev intendent på Textilhögskolan, för mellan 2003 och 2006 var Johan Huldt verksam som gästprofessor på högskolan.

– Det var ett rent lyckokast att han ville börja hos oss. En av de viktigaste sakerna han gjorde var att han förde med sig sina internationella kontakter till Textilhögskolan, vilket blev ett enormt lyft. Jag vet inte om alla inser vilket jobb han gjorde och hur viktig han var för utvecklingen av högskolan, säger Larsh Eriksson.

Johan Huldt blev 74 år gammal och efterlämnar hustru Li och barnen Mikael och Maria med familjer.            

Text: Martin Högqvist