Huvudmeny
Uppvisning av Josefin Runquists kollektion på Lindex.

2016-02-03 12:27

Från examensvisning till lansering på Lindex


I augusti förra året fick Josefin Runquist, avgångsstudent på Textilhögskolan, ta emot Lindex pris för bästa designidé och kollektion på Fashion Week Stockholm. Nu återstår det bara några dagar innan hennes egendesignade minikollektion släpps i Lindex butiker.

– Det har känts overkligt hela tiden och det gör det fortfarande. Jag kommer nog inte fatta att det är sant förrän kollektionen släpps. Då kommer jag att gå till butiken i Malmö vid öppningen på morgonen och fira med champagne, säger Josefin Runquist.

Priset som hon fick på Fashion Week Stockholm är en del i Lindex satsning på samarbeten med oetablerade designers där vinnaren får arbeta fram en kollektion, baserad på examensvisningen, tillsammans med Lindex. För Josefin Runquist har processen varit en omtumlande upplevelse.

– Mitt examensarbete på Textilhögskolan hette ’Change in motions’ och handlar om att plaggen visuellt ändrar utseende när du rör dig. Jag jobbade mycket med luft och volym för att få till det. Sedan har allt arbete med Lindex tagit åtta månader. Jag har varit med under hela processen och det har varit inspirerande att få möta människor med stora kunskaper, delta i produktionen, samarbeta med mönsterkonstruktörer, få resa till Shanghai för att vara med i tillverkningen och sedan uppleva hur kollektionen marknadsförs. Det har gett mig en otrolig erfarenhet, säger hon.

Varumärket di.stort på gång

Under studietiden på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås lärde Josefin Runquist känna Moa Antonson och tillsammans valde de att slå ihop sina projekt till varumärket di.stort. Det slutade med att de vann första pris i Show Up Fashion Award i november 2015.

– Vi märkte att vi delade samma intressen och tankar kring mode och design. Namnet di.stort handlar om att vi vill leka med perception och förvränga plaggen. Fokus ligger på konceptuell design, att plaggen ska vara bärbara och tillsammans bildar de en grafisk mönsterbild. Vi satsar hårt på märket och jobbar dagligen med att sakta men säkert slå oss in på marknaden. Drömmen är att få syssla med detta på heltid, säger Josefin Runquist.

Hur formades du som designer under dina år på Textilhögskolan?

– Utbildningen öppnade upp ett nytt sätt att tänka, vilket det gör för alla studenter. Som modedesigner har det inneburit att jag går djupare i skapandet. Jag vill framkalla ett särskilt intresse hos de som ser plagget.

Har du lyckats med det i din nya kollektion?

– Ja, för man behöver inte tycka att det är estetiskt vackert. För mig är det viktigare att det blir något som man inte har förväntat sig, till exempel när ett av plaggen blåser upp och blir sju gånger så stort. Jag vill öppna upp för en ny nivå där det inte bara handlar om kläder. Det ska handla om någonting mer.

Den färdiga kollektionen ’ Tomorrow by Josefin Runquist’ kommer att släppas 12 februari på Lindex.

Text: Martin Högqvist
Foto: Linn Runquist