Huvudmeny
Roger Högberg, Carl-Gunnar Jönsson, Mikael Äremann och Olle Holmudd.

2016-02-04 13:00

Ny toppmodern utrustning till Textilhögskolan


Textilhögskolan har uppdaterat väveriet med ny högteknologisk utrustning. Det är textilmaskinstillverkaren IRO AB i Ulricehamn som har bestämt sig för att skänka garnmatare till ett värde av 150 000 kronor.

– Det är verkligen en generös sponsring och ett stort lyft för forskningen på Textilhögskolan, säger Olle Holmudd, universitetsadjunkt i vävteknik. 

Gåvan från IRO AB innefattar 20 garnmatare plus tillbehör till ett värde av 150 000 kronor. Själva idén att företaget skulle bidra med utrustning väcktes för ett år sedan när de var på ett möte på Textilhögskolan.

– Vi gick runt på väveriet och slogs av att vi gärna ville hjälpa till med att uppdatera utrustningen. Så nu har vi skänkt maskiner som tillhör den senaste teknologin inom garnmatning, säger Carl-Gunnar Jönsson, marknadsområdechef på IRO.

Garnmatarna, vars uppgift är att se till att rätt mängd garn matas in i vävmaskinen med rätt hastighet och spänning, har nu installerats i väveriet på Textilhögskolan. Enligt IRO:s VD Mikael Äremann är de nya maskinerna både lätthanterliga och effektiva att arbeta med.

– De här garnmatarna snurrar väldigt fort. De gör tio till tjugo inslag per sekund, har en hög precision, bra kontrollfunktioner och stabila säkerhetsfunktioner, säger han.

För IRO:s del var det en självklarhet att bidra till utvecklingen av Textilhögskolan. De vet hur snabbt utvecklingen går inom textilbranschen. Inte minst inom fordons- och industrisektorn där de själva har intensifierat sin verksamhet sedan 2012.

– Vi ser att det kommer nya garner, tyger och material hela tiden. Marknaden har förändrats mycket de senaste åren, bland annat med inriktningen mot bilindustrin, och då vill vi gärna understödja forskningen och trygga tillväxten i bygden. Det är viktigt för oss, säger Mikael Äremann.

Och för Textilhögskolan är gåvan mer än välkommen.

– Nu kan vi lättare integrera forskningen med nya sorters material och vi kan väva produkter som tidigare hade tagit lägre tid. Det är helt nya möjligheter som öppnar sig, konstaterar Olle Holmudd.

Text och foto: Martin Högqvist