Huvudmeny
Björn Brorström delar ut en blombukett till textilstudenten Ida Andersson för sina tuftade ullkonstverk.

2016-02-16 16:08

Nya konstverk på högskolan


Styrelserummet på Högskolan i Borås har fått ett ansiktslyft. Tack vare Ida Andersson, student på textildesignprogrammet på Textilhögskolan, pryds numera ena väggen av tre tuftade ullkonstverk.

– Nu känns det väldigt bra. Under processen i verkstaden är det lätt att stirra sig blind på dem. Men när de väl sitter på väggen är det lättare att se hur de blev, säger Ida Andersson och tittar upp på sina senaste verk.

Under tisdagseftermiddagen hängdes konstverken upp i högskolans styrelserum. Som tack för insatsen fick Ida Andersson ta emot en blombukett och fint beröm av rektor Björn Brorström.

– Det här är faktiskt det första stora arbetet med tuftning som jag har gjort. Så den här utställningen är min premiär. Det ligger många timmars jobb bakom arbetet. Det gick till och med över skoltiden. Fyra, fem kvällar i rad satt jag sex timmar i sträck, säger hon och fortsätter.

– Men det har varit mer roligt än jobbigt. Och nu kan jag hantera maskinen väldigt bra, så det blir jag som får visa mina klasskamrater hur man gör.

De tre konstverken är helt gjorda i ull och har fått plats på den ena långsidan i styrelserummet.

– Jag tycker de passar perfekt i det här rummet. Det blir lite upplyftande. Dessutom är konstverken ljuddämpande och materialet utgör heller ingen brandrisk, säger Ida Andersson.

Vad tyckte du om att få arbeta med tuftning?

– Hela den här tekniken, tiden vi får lägga på det och lärarnas hjälp är en sådan tillgång. Att vi får arbeta med den här stilen är en fantastisk möjlighet.

Text och foto: Martin Högqvist