Huvudmeny
Holly McQuillan, forskare inom zero waste-design.

2016-02-24 14:00

Pionjär inom zero waste-design besökte Textilhögskolan


Varje år slängs 60 miljarder kvadratmeter kläder och i traditionella produktionsmetoder går 15 procent av tygen till spillo. Det vill zero waste-forskaren Holly McQuillan ändra på. Under veckan besökte hon Textilhögskolan för att hålla två workshops.

– Det här klädesplagget kan med små ändringar anta 48 olika former. Tanken är att plagget hela tiden ska kunna återfå sin ursprungliga form. På det sättet förstör du aldrig plagget och du kan forma det hur många gånger du vill, säger Holly McQuillan samtidigt som hon håller upp en av sina klänningar.

De senaste elva åren har Holly McQuillan från Nya Zeeland forskat inom zero waste-design och tillsammans med Timo Rissanen har hon publicerat boken Zero Waste Fashion Design. Där berättar de om strategier och tekniker för att utveckla en modern design som produceras av noll avfall. För enligt Holly McQuillan måste modeindustrin förr eller senare anpassa sig till zero waste.

– Människor vet inte hur illa ställt det är i modeindustrin. Det sker en enorm överkonsumtion av kläder i världen samtidigt som 60 miljarder kvadratmeter av kläder slängs varje år. Textilindustrin står för de största utsläppen i världen, med undantag för oljan, och det finns massvis med människor som dör på grund av att de tillverkar våra kläder och utsätts för alla gifter. Därför handlar jag aldrig nya kläder, utan jag köper bara från second hand-butiker, säger hon.

Hur hanterar du den vetskapen?

– När jag började förstå hur verkligheten såg ut blev jag förfärad. Det slutade med att jag slutade designa kläder. Under två år gav jag upp fullständigt. Jag orkade helt enkelt inte. Men att inte skapa är tortyr för mig, eftersom jag är en kreativ person. Sedan kände jag att om inte jag försöker göra någonting åt problemet så kommer det bara fortsätta att se likadant ut.

Holly McQuillan forskar och undervisar i zero waste-design vid Massey University, College of Creative Arts i Nya Zeeland och sedan 2010 har hon rest runt i världen för att hålla i workshops på olika lärosäten.

– Det här är min femte och sjätte workshop på två och en halv vecka. Först besökte jag San Fransisco, sedan New York, London och nu är jag här. Sedan åker jag vidare till Manchester innan det är dags att flyga hem. Jag brukar göra en sådan här resa per år, säger hon.

Tvingas att vara kreativ

På sina workshops pratar Holly McQuillan generellt om zero waste-design, dess bakgrundshistoria, hur det fungerar, hur vi använder kläder och tar hand om kläder, hur villkoren ser ut för människorna som tillverkar kläderna, samt att hon lyfter fram exempel på hur hon jobbar.

– När man pratar om zero waste blir personer väldigt nyfikna och exalterade, men de blir också överväldigade av informationen. Det är lätt att känna att man inte har makten att göra någonting åt problemet. Så i mitt fall handlar det om att ta något som verkar vara svårhanterligt och göra det enkelt. Med vetskapen om hur modeindustrin ser ut tvingas du att tänka nytt, vara kreativ och designa dina kläder i en annan form. Och även om du är totalt ointresserad av zero waste och deltar på mina workshops så du lär dig ändå att leka och experimentera med textil och former.

Text och foto: Martin Högqvist