Huvudmeny
Stina Stoor, Aris Fioretos och Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist.

2016-02-25 08:00

Stina Stoor tog hem årets debutantpris


Under onsdagskvällen fick Stina Stoor motta Borås Tidnings Debutantpris för sin novellsamling Bli som folk. Tidigare under dagen gästade även den prisbelönte författaren Aris Fioretos Högskolan i Borås under temat baklängesberättelse.

– Stina Stoor gör en enastående debut med sin novellsamling Bli som folk. Historia och samtid flyter in i varandra i hennes texter och skildringarna av människorna i en norrländsk miljö är lika ömsinta som inträngande. De är lika vemodiga som humoristiska. Briljant skrivna, säger Martin Hellström, prorektor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för debutantpriset.

Motiveringen för Stina Stoors novellsamling löd: ”För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum”. Samtliga nominerade imponerade stort på juryn som tyckte det var svårt att tro att någon av dem var debutanter.

Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor delas ut varje år i samarbete med Högskolan i Borås till en debutant inom svensk prosa och lyrik. Priset instiftades 2001. I år var de nominerade: Theodor Hildeman Togner, Gabriel Itkes-Sznap, Linna Johansson, Stina Stoor och Anna Westphalen.

– Årets debutanter höll överhuvudtaget mycket hög nivå. Utgivningsåret 2015 är det starkaste sedan jag blev juryordförande 2009, säger Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist.

Uppskattat seminarium

Inbjuden att föreläsa på debutantaftonen var författaren Aris Fioretos som även höll ett seminarium för studenter och personal på Högskolan i Borås tidigare under dagen. Där berättade han om varför han valde att berätta sin fars historia baklänges i sin bok Halva solen – från döden på ett svenskt äldreboende, över åren i folkhemmet, tillbaka till tiden före det första barnet.

– Boken handlar om hur det är att växa upp med någon som har ett stort patos och hjärta för sitt hemland, men som man inte har möjlighet att återvända till. Och som barn är det svårt att förhålla sig till det, eftersom man inte delar samma kulturella arv, berättade Aris Fioretos.

Men det tog tid innan han förstod hur han ville skriva berättelsen.

– Jag visste att jag inte ville skriva hans historia som en fiktiv berättelse, utan jag ville att det skulle handla om vår tid tillsammans i hans roll som pappa. Men för att boken skulle bli levande var det tvunget att finnas en osäkerhet. Alltså, har det här hänt? Därför spred jag ut små kryddor i berättelsen, berättade Aris Fioretos.

I seminariet avhandlade han även sina tidigare böcker Den sista greken och Mary. Hos besökarna var besöket väldigt uppskattat.

– Det var kul att få se honom i verkligheten. Jag har läst hans senaste bok Mary och han har bidragit starkt till mitt litteraturintresse. Det här gjorde att jag blev ännu mer sugen på att läsa fler av hans böcker, säger Oskar Larsson, student på bibliotekarieutbildningen vid Högskolan i Borås.

Text: Martin Högqvist
Foto: Petter Trens