Huvudmeny
Examensarbeten av Emma Dahlqvist och Rebecka Jansson.

2016-02-12 16:25

Tidigare studenter nominerade till Ung Svensk Form


I veckan offentliggjordes vilka designers som blev årets nominerade till Ung Svensk Form. Två av dem är Emma Dahlqvist och Rebecka Jansson som båda tog examen i textil design på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås 2015.

– Jag har ju vetat om det här sedan oktober, så det har varit en hemlighet fram tills nu. Jag blev jätteglad när jag fick reda på det. Jag sökte så klart till Ung Svensk Form för att jag tyckte att mitt arbete var bra, men det är ändå svårt att tro att man ska bli nominerad, säger Emma Dahlqvist som studerade masterutbildningen i textil design på Textilhögskolan.

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och en utställning som genomförs av Svensk Form. Ung Svensk Form är en arena för ung svensk design som uppmärksammar behovet av att skapa kreativt utrymme inom designarbetet. Om att tro på sin idé och genomföra den. Att våga leka, pröva och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden.

Hon får medhåll av Rebecka Jansson som studerade kandidatutbildningen i textil design.

– När jag skickade in min ansökan trodde jag aldrig att jag skulle bli nominerad. Det var bara en kul grej jag gjorde. Så för mig var det en oväntad överraskning att bli uttagen, säger hon.

Hennes bidrag heter Cutting Edge, som är en strukturtapet med trompe l’oeil-effekt. Det innebär att den är tredimensionell och förändras i förhållande till hur man rör sig i rummet.

– Jag är intresserad av mönster och tapeter och min utgångspunkt var att utmana vad en tapet kan vara. Dessutom var det roligt att testa laserteknik på en sådan traditionell produkt, säger Rebecka Jansson.

Både hennes projekt och Emma Dahlqvists projekt It's Now or Näver är examensarbeten från Textilhögskolan.

– För min del började det med att jag intresserade mig för gamla slöjdmaterial och slöjdmetoder. Sedan har det handlat om att ta fram olika lokala material och använda det i en modern kontext för textildesign, säger Emma Dahlqvist.

Hennes examensarbete går ut på att digital teknik möter naturmaterial, det vill säga att näver, det enda faneret med återväxt, förvandlas till naturens egen sträckmetall.

Turné i över ett år

Under den närmsta framtiden ska de sammanlagt 20 nominerade turnera med sina projekt. Nu på lördag 13 februari avslutas vändan på Stockholm Furniture & Light Fair, för att sedan följas av besök på ArkDes i Stockholm och Form/Design Center i Malmö.

– Det är kul att våra arbeten får leva vidare med en turné i ett och ett halvt år till. Turnéschemat är inte helt spikat, men det är snart klart. Sedan finns det även lite planer på en internationell turné, säger Emma Dahlqvist.

Både hon och Rebecka Jansson känner sig inspirerade och upprymda över att ha blivit två av de 20 utvalda av sammanlagt 400 ansökande till Ung Svensk Form.

– Det här gör att man når ut till fler personer och det känns också fint att få den här bekräftelsen från juryn som består av yrkesverksamma designer. Jag har verkligen blivit peppad, säger Emma Dahlqvist.

Rebecka Jansson fortsätter.

– Det är tacksamt att få en sådan här skjuts i karriären. Det behövs verkligen som nyutexaminerad designstudent. Nomineringen ger bra möjligheter att marknadsföra sig själv, träffa nya människor och skapa nya kontakter. Jag känner själv att jag har blivit uppmuntrad att fortsätta med det här projektet.

Text: Martin Högqvist
Foto: Jan Berg