Huvudmeny

2016-01-18 11:30

Nominerade till Debutantpriset 2016 håller hög kvalitet


Nu står det klart vilka fem författare som tävlar om Borås Tidnings debutantpris 2016. Prissumman på 100 000 kronor är det största priset i Sverige som tilldelas svenska, skönlitterära debutanter. Vi ringde upp Martin Hellström, prorektor vid Högskolan i Borås, som sitter i juryn för Debutantpriset.

Nominerade 2016:
Theodor Hildeman Togner: Ut (Lesbisk Pocket)
Gabriel Itkes-Sznap: Tolvfingertal (Albert Bonniers förlag)
Linna Johansson: Lollo (Modernista)
Stina Stoor: Bli som folk (Norstedts)
Anna Westphalen: Perfekt packad skit (Bokförlaget Mormor)

Hej Martin! Berätta lite kort om startfältet i år!

– Två novellsamlingar, två diktsamlingar och en roman – en spännande kombination! Det är mycket hög kvalitet på alla de fem nominerade böckerna, man kan knappt tro att det är debutanter som skriver. Det är gedigen skönlitteratur, mycket välskrivna texter. Det är även angelägna texter som kan tillföra något till vårt sätt att se på vår värld.

Hur har urvalsprocessen gått till?

– Vi tre i juryn har fått oss tillskickat cirka 75 böcker var från förlagen. Vi kommer mejlledes överens om en shortlist om 10 titlar och träffas sedan en heldag i början av januari för att komma fram till de fem böcker vi vill nominera. Det är en alldeles underbar och härlig diskussion om litteratur på hög nivå! Vi är mycket medvetna om vad nomineringarna betyder för författarna, så vi är till och med nervösa inför den dagen vi träffas och fattar det avgörande beslutet! Vi bestämmer även vinnaren men avslöjar förstås inte vem det är. 

Juryns motiveringar

Theodor Hildeman Togner för diktsamlingen Ut: "För rosendikter som tränger under huden och spränger språkets och kroppens gränser".

Gabriel Itkes-Sznap för diktsamlingen Tolvfingertal: "För genomfingrade dikter som mättar sidorna med kött och mening".

Linna Johansson för romanen Lollo: "För en rättfram roman om unga kvinnors kärlek och systerskap".

Stina Stoor för novellsamlingen Bli som folk: "För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum".

Anna Westphalen för novellsamlingen Perfekt packad skit: "För perfekt packade noveller som vänder och överraskar, leker och bråkar med läsaren".

Var ni överens om de nominerade?

– Vi är överens om de nominerade. Fast det blir ofta en lång diskusson om just den femte boken som ska vara med. Det är så svårt att dra streck. Det hade varit enklare om vi hade fått nominera sex eller sju titlar. Vi är även helt överens vad gäller vinnaren.  

Vad är det bästa med att sitta i juryn för Debutantpriset?  

– Det är minst tre saker utöver att det är kul att få läsa böckerna: Att träffa juryn och diskutera böckerna en hel dag, att ringa de nominerade och se hur glada de blir, och slutligen att få träffa och prata med dem när de kommer till prisutdelningen i Borås.

Förutom Martin Hellström ingår Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist och poeten och kritikern Anna Hallberg i juryn.

Lyssna till Aris Fioretos på Högskolan i Borås

Vem som vinner Debutantpriset får vi veta den 24 februari i samband med Borås Tidnings debutantafton på Borås Stadsteater. Inbjuden att föreläsa är den prisbelönte författaren Aris Fioretos, som även kommer att hålla ett seminarium på Högskolan i Borås samma dag kl. 15:00-16:00 i sal M506 för medarbetare och studenter. 

Text: Rebecca Lindholm
Bild, nominarade: Pressbilder
Bild, Martin Hellström: Klas Svensson, mimbild 
Bild: Aris Fioretos: Pressbild