Huvudmeny
Jasmina Maric

2016-01-04 10:12

Forskare söker samarbete för integrationsapp


Sociala nätverk på internet är bra verktyg för integration. De kan hjälpa invandrare att komma i kontakt med hjälporganisationer, lära sig svenska, hitta lägenhet och till och med arbete. Nu vill forskare vid Högskolan i Borås bygga en app för detta.

Jasmina Maric är universitetsadjunkt inom Biblioteks- och informationsvetenskap i Borås. Hennes doktorsavhandling, som skrevs i Nederländerna, handlade om hur invandrare använder sig av sociala nätverk på internet för att underlätta integrationen. Hon såg att nätverken fungerade bra, inte bara för att hålla kontakt med släktingar utan också för att exempelvis hitta kontakter i det nya landet.

– Alla invandrare har en mobiltelefon. Min idé är att skapa en app där invandrarna kommer i kontakt med en lokal mentor. Den personen kan sedan hjälpa till med allt från svenska fraser till hur man går till väga för att hitta en lägenhet, säger hon.

Hon menar att då får invandrare och personer som vill hjälpa till ett ställe att träffas utan att vara beroenda av att vara på samma plats fysiskt.

– Genom att studera hur de använder appen kan vi sedan anpassa dess funktioner.

Jasmina Maric menar att det är viktigt att komma med nya lösningar som bygger broar och att göra det nu. Det skulle en sådan här app kunna göra tror hon. Den kan skapa ett så kallat ”bridging social capital” ett sätt att sammankopplas till en ny kultur, något som bygger ett band som sedan kan växa sig starkare.

– Vårt samhälle är svårt polariserat i flyktingfrågan. Jag kommer från Jugoslavien, ett land som inte finns längre, och jag känner väldigt starkt för frågan. Jag vet hur svårt det är att lära sig språket eller att skaffa vänner, berättar hon.

Dock är det svårt att hitta samarbetspartners och finansiärer för att gå vidare med forskningen.

– Nu letar jag för fullt efter kollegor att samarbeta med kring detta, säger Jasmina Maric. 

Text och bild: Anna Kjellsson