Huvudmeny

2016-01-14 15:22

Hej Jörgen Larsson, nybliven pensionär!


Jörgen Larsson, lektor i svenska, går i pension efter 14 år vid Högskolan i Borås, men än är inte hans bildningsresa över. Den fortsätter med jorden-runt-äventyr. Fyra frågor till mannen som utformade kursen Från runor till rap följer här!

Jörgen LarssonVad har du gjort under åren på högskolan?
– Som lektor har huvuddelen av mitt arbete bestått av att undervisa lärarstudenter i språkkunskap – grammatik, fonologi, semantik och språksociologi.  Kunskaper om språk finns det ont om. Jag brukar skryta om att jag är bäst på det här bygget på språk, trots att jag är en kvacksalvare, svarar han med ett skratt och fortsätter:

– Min avhandling handlade om rytm så därigenom är det naturligt för mig att ibland väva in rim, ramsor och rap i undervisningen. Speciellt för förskollärare är det relevant att leka med språket. På senare år har jag slagit ett slag för det muntliga. Jag var med och utformade Språkbadet, som nu heter Tala, läsa och skriva i högre utbildning, och kursen Från runor till rap. Det är en omöjlig kurs som går ut på att man ska memorera hela litteraturhistorien, men den är en bra start på en bildningsresa.

Vad har varit det bästa med att arbeta på högskolan? 

– Det har varit att spela i rockbandet Soggy Bottom Band, men det får du inte skriva! Ett mer traditionellt svar är att det är uppiggande att träffa drivna studenter som verkligen vill någonting, som vill fortsätta sin bildningsresa. Det samma gäller för kollegor. Jag har trivts väldigt bra här på högskolan.

Hur känns det att gå i pension? 

– Jag har sett fram emot det här väldigt länge, en frihet som ska bryta ut. Men ju närmare det kommer känner jag ett visst vemod. Det är blandade känslor, jag kommer sakna det sociala.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska resa jorden runt utan att flyga på fem och en halv månad. Mestadels kommer jag resa ensam, men under vissa sträckor har jag sällskap. Jag kommer att göra längre uppehåll på bland annat Nya Zeeland och Costa Rica. Det ska bli spännande, men jag är också lite nervös. Nu har jag sagt det till alla, så det finns ingen återvändo. Jag ska lämna min lägenhet och gå åt öster och sedan ska jag komma tillbaka från väster. Då vet jag att jorden är rund. Det är en gammal idé som jag har haft sedan 30 år tillbaka. Annars håller jag på mycket med foto och musik, och jag ska läsa. Jag ska fortsätta min bildningsresa, det är det som är mitt livsprojekt.

Jörgen Larssons avtackning

Bild från Jörgen Larssons avtackning med kollegor på lärarutbildningarna. Det bjöds på tal, dikt, sång och musik med näsflöjt(!) och många glada skratt förstås. Tack för bilden Ewa Rolling!

Text: Rebecca Lindholm 
Bild 1: Henrik Bengtsson 
Bild 2: Ewa Rolling