Huvudmeny
Examen för sjuksköterskorna i SSK12 i Caroli kyrka.

2016-01-15 16:29

Sjuksköterskorna tog examen


Efter tre års intensiva studier var det under fredagen slutligen dags för den stora avslutningsceremonin i Caroli kyrka. Nu är sjuksköterskorna i SSK12 redo att kasta sig ut i ett arbetsliv fullt av möjligheter.

Examensdagen inleddes med pompa och ståt när studenterna tågade in till Dire Straits 80-talsdänga Walk of life. När musiken sedan tystnade och prästen Kristian Yngvesson inledde sitt välkomsttal hade han ett tydligt budskap till kyrkans 85 sjuksköterskor.

– Utan er stannar Sverige. Ni kommer göra fantastiska insatser, ni kommer göra skillnad, sa han med eftertryck.

Det var med värme och skratt som högtiden fortsatte. Avgångsstudenterna Louise Hjelm och Ann-Sofie Granberg Olofsson, konferencierer för dagen, delade med sig av glada minnen från de tre åren som gått och universitetsadjunkt Claes Wikström bjöd åhörarna på finstämd musik med låten You've got a friend.

För lärarna Aleksandra Jarling och Anders Sterner innebar examensdagen att de för första gången kunde rikta sina blickar mot klassen och gladeligen utbrista: ”Kära sjuksköterskor, kära kollegor”. De passade dessutom på att skicka med flera goda tips och råd på vägen, innan de delade ut de traditionsenliga examensbroscherna.

– Var nyfikna och sträva efter att fylla er själva med kunskap. Var stolta över yrkesvalet ni har gjort. Och var modiga, sa Aleksandra Jarling och Anders Sterner i sitt studenttal.

På plats i kyrkan var också studierektor Eva-Britt Wüstenhagen från Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Hon delade ut stipendier, blommor och diplom för 2016 års bästa kandidat- och magisteruppsats till studenter i Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Anders Nilsson och Fredrik Lomberg tilldelades vårdstudiestipendium för kandidatuppsatsen Livet går vidare – kvinnors levda erfarenheter efter hjärtinfarkt, och Robin Hallberg och Erik Norrman fick stipendium för magisteruppsatsen Ambulanssjuksköterkans utförande av HLR, en objektiv och subjektiv mätning.

Efter en timmes firande i Caroli kyrka avslutade Ann-Sofie Granberg Olofsson till sist med orden: ”Glöm inte, vi är bäst”, innan rummet sakta tömdes till Tina Turners klassiker The Best.

Text och foto: Martin Högqvist