Huvudmeny
Katarina Karlsson

2016-05-03 21:26

En arena att påverka


I förra veckan offentliggjordes att Katarina Karlsson, universitetslektor i vårdvetenskap, är ny styrelseledamot i Riksföreningen för barnsjuksköterskor. Det ger henne möjlighet att påverka barnsjukvården och få kunskap som är värdefull för Högskolan i Borås.

Katarina Karlsson
Avhandling:
”Jag är rädd, jag vill till mamma”: Yngre barns, föräldrars och sjuksköterskors levda erfarenheter av nålprocedurer i vården
Disputation:
4 december 2015 vid Högskolan i Borås

– Det känns jätteroligt! Jag har ansvar för frågor som rör forskning och utbildning, och det passar väldigt väl eftersom jag får kunskap som gynnar vår nya specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, som startar till hösten, säger Katarina Karlsson.

Hon hoppas också att hennes plats i styrelsen ska hjälpa till att sätta Borås på kartan.

– Jag är stolt över att jag och mina kollegor Laura Darcy och Lena Hedén alla tre har disputerat inom vård av unga. Det ger oss en bra bas att stå på och högskolan kan verkligen vara en plats där vi tar specialistsjuksköterskors kompetens på allvar, säger Katarina Karlsson och fortsätter.

– Vi måste få fler specialistutbildade barnsjuksköterskor till våra kliniker och mottagningar.  Alla barn ska möta rätt kompetens inom vården, det är deras rättighet. Den frågan kommer jag att driva stenhårt.

Katarina Karlsson och Laura DarcyNominerade för bästa avhandling
Att Katarina Karlsson nu ingår i Riksföreningen för barnsjuksköterskor styrelse offentliggjordes under Barnveckan som i år hölls i Östersund. I samband med den delades pris ut för bästa avhandling. Bland de nominerade fanns Katarina Karlsson och Laura Darcy från Högskolan i Borås.

– Vi vann inte, men det känns jättekul att Jönköping University nominerade oss. Vi lyfter barnens röster – barnen har själva fått komma till tals i våra avhandlingar. Det känns bra att få göra det på ett arrangemang som Barnveckan, det är lite som Almedalen fast för barnläkare och barnsjuksköterskor, säger Laura Darcy.

Läs mer om


Katarina Karlssons avhandling (reportage)
Laura Darcys avhandling (reportage)
Riksföreningen för Barnsjuksköterskor

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Solveig Klug
Foto: Rebecca Lindholm