Huvudmeny
Kopiator.

2016-03-08 12:00

Förinställt för enkelsidigt eller dubbelsidigt?


Varför är de nya skrivarna/kopiatorerna förinställda på att kopiera eller scanna enkelsidigt? Grundtanken bör ju vara att man ska kopiera eller scanna dubbelsidigt för att spara på miljön, så då borde dubbelsidigt vara förvalt så att man slipper ändra hela tiden...

Mathias Bräck på Campusservice och IT förklarar:

– Om man har standardiställt för att scanna dubbelsidigt och dokumentet som du lägger in i dokumentmataren är enkelsidigt så kommer din pdf-fil att bestå av varannan tom vit sida. Därför är standardinställningen gjord enligt leverantörens inställningar. Tanken är att man själv måste ta hänsyn till originaldokumentets utformning.

– När det gäller kopiering finns det flera olika alternativ att välja på och man måste tänka på originalets utformning: 1-sidig till 1-sidig, 1-sidig till 2-sidig, 2-sidig till 1-sidig, 2-sidig till 2-sidig.

– Utifrån detta går det inte att säga att det finns en given standardinställning. Det finns inte någon funktion som automatiskt känner av originaldokumentets utformning och automatiskt omvandlar det till tvåsidigt. Detta innebär även här att man alltid måste göra ett aktivt val och det finns inte någon självklart standardinställning.

När det gäller utskrift från datorn är dock dubbelsidigt och svartvitt standardinställning.

Har du en fråga till Inblick?

Du vet väl att du kan ställa dina egna frågor till oss på Inblicksredaktionen?

Text och foto: Solveig Klug