Huvudmeny
Frida Valvring

2016-03-17 11:56

Frida har hittat hem


Du behöver inte vara expert på programmering. Det är Frida Valvrings bästa tips till de som tvekar att studera till systemvetare.

Du började dina studier hösten 2015. Hur skulle du beskriva tiden hittills?

– Det har varit inspirerande och har skapat nya tankar om saker jag vill testa. Det är ett område där det händer mycket nytt hela tiden, så jag känner att jag inte riktigt får nog av att lära mig mer. För mig är det som att ägna sig åt ett intresse med vägledning.

Frida Valvring
Ålder:
 23
Studerar: Systemvetarutbildning

Är det som du förväntat dig?

– Både ja och nej. Ämnesmässigt är det som jag hade tänkt mig. Men jag hade en bild av att man behövde kunna mycket om programmering, men det stämde inte riktigt. Jag blev överraskad av att man kunde hamna på samma nivå, trots att man inte hade samma förkunskaper. Sedan trodde jag att det skulle vara fler tjejer i klassen.

Vad är din upplevelse av Borås?

– Jag tycker det är en jättebra stad med flera mysiga caféer. Sedan gillar jag att det går snabbt att ta sig från högskolan till olika restauranger i stan.

Har du någon favoritplats i staden?

– Jag måste nog säga på Hestra där jag bor. Det är faktiskt alltid några grader kallare där än i stan, vilket gör att det är mer snö där på vintern. Så jag trivs väldigt bra i det området.

Vad förväntar du dig av ditt framtida yrke?

– Att det inte bara kommer vara ett kontorsjobb. Det ska vara möjligt att hoppa mellan olika roller och lära sig något nytt hela tiden. Jag förväntar mig att kunna utvecklas i branschen ända tills jag går i pension, för det är en bransch som kommer fortsätta att växa.

Har du något mål med framtiden?

– Att inte sluta lära mig nya saker. Jag vill bara fortsätta grotta ner mig i ämnet.

Vad är ditt bästa tips om man funderar på att studera till systemvetare?

– Fokusera inte för mycket på att du måste vara duktig på att programmera. Jag hade tidigare läst till samhällsvetare, kunde inte programmera och hade inte läst matematik C. Men det gick bra ändå. Så länge du har ett intresse för det, så kommer du att komma in i det.

Läs mer om högskolans utbildningsområden här

Text: Martin Högqvist
Foto: Fredrik Karlsson