Huvudmeny
Helena Francke

2016-03-01 21:40

Grattis Helena Francke…


… som tilldelats prestigefyllt STINT-stipendium ”Teaching Sabbatical” för att utveckla sin undervisning. Nu väntar en höst i Hong Kong!

Vad innebär stipendiet?
– Det är en möjlighet att tillbringa en termin vid ett universitet eller liberal arts college i Asien eller USA för att fånga upp idéer och inspiration relaterat till undervisning. Tanken är att man sedan återvänder till sitt eget lärosäte och bidrar till utveckling av undervisning och till att sprida internationella erfarenheter. Jag har fått förmånen att åka till Chinese University of Hong Kong i höst. Det är ett av de bästa universiteten i Asien och har ungefär 20 000 studenter.

Vad ska du göra där?
– Än så länge är inte alla bitar på plats men jag hoppas att jag kommer att undervisa, antingen genom att hålla i en egen kurs eller genom att gå in i kurser tillsammans med lärare på plats. Det senare ger kanske den allra bästa bilden av hur kollegorna i Hong Kong lägger upp sin undervisning. Dessutom hoppas jag kunna vara med på möten och ta del av hur de arbetar med högskolepedagogik. Jag kommer att vara vid en institution för journalistik och kommunikationsvetenskap, så jag ser fram emot att delvis få sätta mig in i ett nytt ämne.

Har du några tips till kollegor som är intresserade av Teaching Sabbatical?
– Det är en fantastisk chans! Läs mer om stipendiet på STINT:s webbplats och prata med din internationella koordinator och din sektionschef. Ansökan sker i september varje år. STINT lägger stor vikt vid att man ska kunna dela med sig av erfarenheter när man kommer hem igen, så det är viktigt att tänka igenom hur man kan göra det och skriver fram det i ansökan. Jag är inte den första STINT-stipendiaten från högskolan så det finns goda chanser. Stipendiet gör det också möjligt att ta med sig familjen, vilket kan vara bra att veta.

Läs mer om stipendiet här (extern länk). 

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Lars Ardarve