Huvudmeny
Fredrik Angin.

2016-03-24 08:00

Han hjälper företag dra nytta av innovationsutveckling inom IT


Fredrik Angin, affärsutvecklare inom strategisk IT på Stena Metall, inledde karriären med en utbildning till dataekonom vid Högskolan i Borås 1995. Det bästa med jobbet är att hjälpa bolag att dra nytta av den snabba innovationsutvecklingen inom IT, tycker han.

– Jobbet ger mig möjlighet att följa trender och att hitta så effektiva lösningar som möjligt för bolagen inom Stena Metalls koncern. Det är arbetsuppgifter med både bredd och djup, och ingen dag är den andra lik, säger han.

Varför valde du att studera till dataekonom?

– Det lät intressant att kombinera två inriktningar i samma program. Ska sanningen fram så kunde jag inte speciellt mycket om IT när jag kom in på programmet.

Fredrik Angin
Ålder: 45
Från: Mölndal
Utbildning: Dataekonom, kandidatexamen 1999
Jobbar som: Affärsutvecklare inom strategisk IT på Stena Metall
Fritid: Umgås så mycket som möjligt med min familj

Varför valde du att studera på Högskolan i Borås?

– Jag började studera efter 25 års ålder. Jag hade jobb och lägenhet i Göteborg och Borås låg på bekvämt avstånd. Borås var en perfekt studentstad.

Vad gjorde du innan du började studera?

– Jag arbetade inom ett familjeföretag inom kem- och industritvätt tillsammans med mina bröder. Där fick jag lära mig mycket om att driva verksamhet, effektivisera arbetsrutiner och mycket annat som var bra att ha med sig när man väl började studera.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Kombinationen av två inriktningar, ekonomi och IT, gjorde att det blev en bra bredd på utbildningen vilket också ökade möjligheterna på arbetsmarknaden. Ser man på hur utvecklingen av IT har varit sedan jag gick på högskolan, så visade det sig ju vara helt rätt. Idag krävs kunskaper inom IT inom snart sagt varje jobb.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

– Verkligen! Den gav mig en spännande utveckling och karriär!

Vad gjorde du efter utbildningen?

– Jag fick jobb på en konsultbyrå som implementerade affärssystem. Detta jobbade jag med under flera år och i många olika roller. Utbildningen gav en perfekt grund för just affärssystem, eftersom kombinationen av ekonomi och IT samt överlappningen däremellan är grunden för att skapa effektiva lösningar.

Idag jobbar du som affärsutvecklare. Vad gör du som sådan?

– Som affärsutvecklare fokuserar jag på strategisk IT på Stena Metall. Jobbet handlar om hantering av verksamhetsnära IT som inrymmer begrepp som ERP, CRM, TMS, MPS med mera. Just nu är det också ett mycket stort fokus på digitalisering och ”industri 4.0”, vilket är mycket viktigt för industriföretag att ta sig till och handlar om hur man kan utnyttja den snabba innovationsutvecklingen som skiljer sig en del från traditionell IT.

Vad har du för slags arbetsuppgifter?

– Jag hjälper koncernens bolag att utnyttja IT på ett så effektivt sätt som möjligt, antingen för att optimera sina processer, eller för att optimera sin affär. Det blir mycket presentationer gällande omvärldsbevakning, hantering av projekt, och diskussioner kring strategisk IT-arkitektur.

Hur ser genomsnittlig arbetsdag ut?

– Det kan vara resor till något av de länder där vi verkar, workshops med ledningsgrupper och/eller processägare, projektmöten med kollegor eller externa konsulter och att följa kollegor ute i verksamheten, för att verkligen förstå våra affärer och processer. Det kan också handla om omvärldsbevakning som ofta sker via nätet, men även att vi deltar på intressanta konferenser.

Tips till blivande studenter

Det är en slags IT-revolution som just nu pågår inom det som kallas digitalisering, så skapa en bredd i er kunskap och lär dig områden såsom extern redovisning och programmering på djupet. Fastna inte inom någon kategori, utan se till att verkligen förstå det ni läser. Med den kunskapen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man vill och kan göra.

Text: Solveig Klug
Foto: Carl Björklund