Huvudmeny
Finalisterna i Forskar Grand Prix

2016-03-30 09:27

Hur är det att delta i Forskar Grand Prix?


I höstas kammade Sunil Kumar Ramamoorthy hem vinsten i Forskar Grand Prix, en tävling som går ut på att presentera sin forskning på fyra minuter på ett så inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Varför valde du att delta i tävlingen?

– Det var professor Mikael Skrifvars som föreslog att jag skulle delta, han sa att jag hade rätt approach för tävlingen. Jag satt i publiken året innan och såg alla deltagare, som gjorde ett väldigt bra jobb. Då var det Kamran Rousta från vår avdelning som vann deltävlingen i Borås. Jag kände då att det skulle vara roligt att vara med och tävla och att det var ett bra tillfälle att berätta för alla vad jag gör på högskolan. Jag förväntade mig inte att vinna, men jag förväntade mig att jag skulle ha väldigt roligt, vilket jag också hade. Om jag hade förlorat hade jag fortfarande lärt mig något, hur som helst, så hade jag väldigt roligt med de andra deltagarna.

Hur var det att presentera sin forskning för en jury och en publik på över 100 personer?

– Det var roligt att se så många människor, unga och gamla, som var där för att lyssna på oss som tävlade. Att presentera sin forskning på fyra minuter var ganska svårt, och alla tävlande gjorde bra ifrån sig. Det är viktigt att imponera på juryn för att få maxpoäng, och man behöver ha något som överraskar. Det var spännande att se att alla deltagare hade någon överraskning under sina presentationer. Jag måste erkänna att jag var lite nervös innan presentationen.

Har Forskar Grand Prix hjälpt dig i din forskning?

– Jag skulle snarare säga att det har hjälp mig att utveckla mina lärarkunskaper. Det har gjort att jag är mer flexibel inför olika typer av publik. Den professionella coachen hjälpte mig också att jobba med olika personliga egenskaper som krävs när man gör en presentation. Jag lärde mig också mycket om presentationsteknik.

Har du några tips till de som vill tävla i år?

– Jag har många råd faktiskt! Jag träffas gärna om någon vill veta mer om mina upplevelser och ta del av mina tips. Men detta kan jag säga nu direkt: se till att publiken och juryn blir nyfikna och ha ett överraskningsmoment under presentationen.

Läs mer

Boråsforskare bäst i Sverige på att presentera sin forskning.

Mer om Forskar Grand Prix (extern länk).

Text: Annie Klasén
Foto: Vetenskap och Allmänhet