Huvudmeny
Mariko Takahashi

2016-03-10 08:00

Mariko Takahashi – känd re-designer till Textilhögskolan


Sparbanksstiftelsen Sjuhärad har skapat ett Design residency som ger en internationellt lovande designer möjlighet att jobba på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. Den första gästdesignern blir en av föregångarna inom re-design, Mariko Takahashi från företaget Schmidttakahashi.

– Att få verka i högskolans miljö tillsammans med studenter och lärare innebär en stor möjlighet för oss att utveckla vår designfilosofi. Och inte minst ser jag fram emot givande samtal med unga och ambitiösa designstudenter, säger Mariko Takahashi.

Sparbanksstiftelsen Design Residency innebär att en ung internationellt lovande designer ges möjlighet att jobba under en termin eller del av en termin i Textilhögskolans labb för att dels utveckla sitt eget arbete, dels utveckla området modedesign vid Textilhögskolan och Textile Fashion Center.

Från mars till juni kommer Mariko Takahashi att vara gästdesigner, samt hålla en öppen föreläsning och en heldagsworkshop. Dessutom kommer hennes arbeten som görs på Textilhögskolan att ställas ut på Textilmuseet i september.

– Hon har en annorlunda kompetens som traditionellt sett inte finns på Högskolan i Borås. Här får hon möjlighet att utvecklas i en ny miljö, samtidigt som vi får chansen att utvecklas, säger Clemens Thornqvist, professor och ämnesansvarig för design.

Företaget Schmidttakahashi, med verksamhet i Berlin och Japan, räknas som pionjärer inom hållbart mode. Mycket tack vare sin affärsidé som bygger på en helt ny designstrategi inom-re-design.

– Uttrycksmässigt är den stora utmaningen att få människor att använda gamla eller omgjorda produkter. Men Schmidttakahashi jobbar med en annorlunda strategi för att sätta ihop plaggen, vilket skiljer sig mycket från andra inom re- design. Det är det som vi tycker är så intressant, säger Clemens Thornqvist och fortsätter.

– Dessutom har de ett stort nätverk inom hållbart mode i Berlin. Där jobbar man mycket med att stötta varandra, istället för att konkurrera. Det är ytterligare en anledning till att det är extra roligt att hon kommer hit.

Mariko Takahasi stod längst upp på Textilhögskolans önskelista, så det var med stor glädje som Clemens Thornqvist tog emot beskedet att hon tackade ja till rollen som gästdesigner.

– Sedan är vi tacksamma för att Sparbanken visar ett sådant intresse för vår verksamhet och för att de har möjliggjort den här chansen för oss.

Text: Martin Högqvist
Foto: Privat