Huvudmeny
Vinnare av SydVästenpriset 2016. Catarihna Petersson, områdeschef inom hälso- och sjukvård i Tranemo kommun, och Anki Snygg, verksamhetschef vid anestesikliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

2016-12-02 08:00

Dags att premiera chefer i välfärden med SydVästenpriset


Att vara chef inom välfärdsområdet innebär ofta en komplex och utmanande arbetssituation. Därför vill Centrum för välfärdsstudier (CVS) vid Högskolan i Borås premiera de chefer som verkar för ett hållbart ledarskap inom välfärdsområdet i Västra Götaland. Nominera din kandidat till SydVästenpriset nu!

För andra året i rad är det nu dags att nominera chefer till utmärkelsen SydVästenpriset och totalt 50 000 kronor. Alla som vill, individer eller organisationer, har möjlighet att nominera en eller flera chefer inom hälso- och sjukvård, omsorg och socialtjänst.

– Det är komplicerat och ibland svårt att vara chef i välfärdsområdet. Det är en av flera anledningar till att uppmärksamma dem som klarar av detta på ett hållbart sätt för såväl brukare som anställda, säger Margareta Lundberg Rhodin, projektledare för SydVästenpriset.

Kuriosa
Namnet SydVästenpriset är lite tvetydigt. Att vara chef kan ibland betyda blåsväder och då kan det vara bra att vara väl utrustad med t.ex. en lämplig huvudbonad. Dessutom utlyses priset i Västra Götaland som är känt för såväl regn som blåst.
CVS, som står bakom priset, arbetar med forskningsfrågor inom arbetsliv och välfärd och betonar gärna chefens betydelse.

– Forskning visar att ett hållbart och hälsofrämjade ledarskap har betydelse för medarbetares positiva hälsa på olika sätt. I ett nära ledarskapande kan chefer tillsammans med medarbetare skapa förutsättningar för arbetsplatsens organisering, styrning och en god arbetsmiljö, säger Maria Wolmesjö, vetenskaplig ledare för CVS.

Lyfter chefskap i viktig sektor med mindre status

2016 delades SydVästenpriset ut för första gången. Då prisades Catarihna Petersson, områdeschef inom hälso- och sjukvård i Tranemo kommun, och Anki Snygg, verksamhetschef vid anestesikliniken på Södra Älvsborgs sjukhus. 

– Priset sätter ledarskapet i välfärdssektorn på kartan. Hållbart ledarskap skall vara hållbart för både medarbetarna, organisationen och den enskilda chefen. Jag tycker att priset lyfter ledarskapet i en viktig sektor som är mycket komplex men som kanske inte har samma status som chefskap i andra sektorer eller i privata verksamheter, säger Catarihna Petersson idag.

Under våren utser en jury två vinnare som förutom diplom och Boråstillverkad sydväst tilldelas 25 000 kronor vardera. Nominera din kandidat till SydVästenpriset 2017 senast 30 december 2016.

Nominera

Nominera till SydVästenpriset 2017 här

Läs mer

Läs om prisutdelningen av SydVästenpriset 2016 här

Kontakt 

Margareta Lundberg Rodin, projektledare för SydVästenpriset, tfn: 0732-30 59 04, e-post: margareta.lundberg_rodin@hb.se 

Maria Wolmesjö, vetenskaplig ledare för CVS, tfn: 033-435 47 25, e-post: maria.wolmesjo@hb.se

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Martin Högqvist